Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Štrůdl

    vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
    Mňam, mňam, mňam, do pusy dám, ham, ham, ham. Dobrota to byla, pěkně se nám vydařila.

    Tažený štrúdl, © Isifa

    Ingredience:

    • hladká mouka 500g
    • moučkový cukr 40g
    • máslo rozpuštěné 80g
    • sůl 1 špetka
    • teplá voda na zadělání těsta
    • jablka
    • strouhanka opražená, nebo pomleté ořechy, rozinky
    • skořice
    • kakao trochu
    • tuk na vymazání plechu a potření štrůdlu 

    Jak na to?

    Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které dobře propracujeme.

    Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, zaděláme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny a mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo (je dobré i domácí sádlo!!) a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme - pracuje se s ním dobře.

    Naplníme, jak jsme zvyklí - já dávám i trošku kakaa, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.

    Autorka:

    Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (0)

    O tomto článku zatím nikdo nediskutuje. Buď první!