Ingredience:
- hladká mouka 500g
- moučkový cukr 40g
- máslo rozpuštěné 80g
- sůl 1 špetka
- teplá voda na zadělání těsta
- jablka
- strouhanka opražená, nebo pomleté ořechy, rozinky
- skořice
- kakao trochu
- tuk na vymazání plechu a potření štrůdlu
Jak na to?
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které dobře propracujeme.
Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, zaděláme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny a mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo (je dobré i domácí sádlo!!) a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme - pracuje se s ním dobře.
Naplníme, jak jsme zvyklí - já dávám i trošku kakaa, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.