Alíkovina

Svět zvířat: Slon Africký

vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny
Začínám sérii, která se jmenuje: Svět zvířat. Vždy se můžete těšit na hromadu informací o nějakém zvířeti. Doufám, že Vás to bude bavit. Dnes to bude Slon africký. Pojďme na to!

Nejsilnějším zvířetem je slon, po něm následují nosorožci, dále hroši. Až za ně můžeme zařadit lva. 

Největší živočich žijící na souši se nazývá slon jihoafrický (4m - výška, 10m - délka). Kly může mít dlouhé až 3,4 m (jejich hmotnost je přes 200 kg). V rovníkových lesích středoafrické pánve a v západní Africe žije menší druh Slon pralesní (hmotnost: do 4,5 tuny). Slon je neskutečně žravé zvíře. Dospělý jedinec zkonzumuje denně až 150 kg rostlinné potravy. Nejčastěji žere listy a větve akácií. Mimořádně mohutní sloni dokáží denně vypít až 360l vody.

Sloní stádo se většinou skládá ze staré moudré slonice a jejích dcer. Ve volné přírodě se slon africký dožívá 60 let, ale velké množství slonů bylo v posledních letech zabito pytláky. Kvůli klům jich ročně vyvraždili až 100 000. Mláďata slonů sají mateřské mléko až 10 měsíců a poté jsou postupně odstavovány. Denně zkonzumují 12l mléka. Dospělými se stávají asi po 10 letech.

Chobot je nejvýraznějším znakem slonů. Je to vlastně prodloužený a spojený horní pysk a nos. Jeho ohebnost je mimořádná. Je souborem až 100 000 svalů. Sloni chobot používají při přijímání potravy, pití, posypávání se prachem, komunikaci a jako obrannou a útočnou zbraň. Dospělý slon si může nabrat do chobotu až 10l vody. Žíznivý slon dokáže vypít 200l vody s pomocí chobotu za 5 minut. 

Slon africký má největší ušní boltce ze všech zvířat. Jejich velikost však nesouvisí se sluchem, ale s regulací teploty. Propletené jsou sítí cév, ve kterých se proudící krev ochlazuje až o 19 stupňů celsia. Aby se chlazení ještě zvýraznilo, sloni ušima mávají, nebo je drží vztyčené. 

Kromě dvou klů mají sloni ještě 12 třenových zubů a 12 židlí. Když se jim některý zub obrousí a vypadne ven, je nahrazen novým. Tento cyklus proběhne během života slona šestkrát. Když z čelisti vypadne poslední zub, slon zakrátko umírá hladem. Slon se pohybuje rychlostí 6 až 7 km/h. 

Doufám, že se Vám první díl líbil. Můžete to např. využít ve škole. Těšte se na další zvířata. Ahoj 

Autorka: