Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Tajenka na jídlo a suroviny

    vydáno  •  tajenky · jídlo

    Vyznáte se v kuchyni a máte přehled o surovinách a pokrmech? Otestujte své znalosti pomocí tajenky.

    Jídlo a ingredience, © Rex999

    Trávíte hodně času v kuchyni? Potom by neměl být problém vyluštit tajenku. Jdeme na to!:-)

    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.
    13.
    14.
    15.
    16.
    17.
    18.

    Paráda! Je vidět, že se v kuchyni opravdu vyznáš!

    1. Omáčka, do které se přidává kyselá okurka. V názvu je ukryto jedno z měst ČR.
    2. Nejčastější zelenina, která se používá při vaření. Při krájení z ní štípou oči.
    3. Zelenina pěstovaná na poli (červená nebo bílá). Je to hlavní surovina při přípravě polévky s názvem boršč.
    4. Bylina, ze které se dělá čaj. Má uklidňující účinky. Říká se jí též lékařská.
    5. Bylina, která se pěstuje na zahradě nebo doma v květináči. Často se dává na krajíc chleba namazaný máslem. Vzhledově je podobná obyčejné trávě.
    6. Surovina pěstovaná na zahradě nebo na poli. Často bývá napadena mandelinkou.
    7. Koření původem z Indie. Má žlutou barvu.
    8. Aromatické koření, které přidáváme do cukroví nebo třeba do hruškového kompotu. Tomuto koření se říká také „hvězdičkové“.
    9. Nejčastější omáčka, která se dává na špagety. Připravuje se z rajčat.
    10. Špekáček s cibulí v octovém nálevu. Podává se s chlebem.
    11. Nejznámější české jídlo z masa. Do základu se přidává červená paprika.
    12. Hovězí maso, které podáváme se zeleninovou omáčkou. Při servírování přidáváme šlehačku a brusinky.
    13. Měkký salám, který se může přidávat do bramborového salátu. Jedná se o jeden z nejtučnějších salámů.
    14. Tekutina, ze které se připravuje kakao nebo třeba krupicová kaše.
    15. Surovina, která se přidává do bramborové kaše či maže na pečivo.
    16. Luštěnina, která se konzumuje s uzeným masem nebo párkem.
    17. Sladké pečivo z kynutého těsta, které se dělá převážně o Vánocích. Při servírování můžeme posypat moučkovým cukrem.
    18. Ovoce, které se přidává do štrúdlu.
    Autor:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (8)

    Příspěvek z 30. dubna v 18:16.
    opice24 v něm napsala:

    Mě potrápila osmička, jinak se mi to zdálo vcelku jednoduché :-D Super! 5 tlapek (ÍÍÍ)

    Příspěvek z 30. dubna v 9:26.
    Rex999 v něm napsal:

    Jste prostě šikovný!:-3

    Příspěvek z 30. dubna v 9:19.
    KittyEli v něm napsala:

    pěkně potrápila moje znalosti v kuchyni, ale zvládla jsem to. Super tajenka ok