Tento dezert jsem sama téměř omylem vymyslela, když jsem se pokoušela rychle vytvořit chutný dezert podle kuchařky pro děti, ale neměli jsme všechny suroviny, a tak jsem hodně nahrazovala a nakonec z toho vzniklo něco úplně jiného, zato exkluzivního. Když má přijet nečekaná návštěva nebo máte všechno na poslední chvíli a zjistíte, že vám chybí nějaká sladká tečka, je skvělé vědět o dezertu, který stihnete za pár minut.
Pro čtyři osoby budeme potřebovat:
- 500 g polotučného tvarohu
- 300 g zakysané smetany
- 100 ml polotučného mléka
- moučkový cukr (podle chuti)
- 1x vanilkový cukr
- 2x banány
- 2x lžíce tekutého medu
- granko
- 4x větvičky bazalky
Postup:
- V misce smícháme tvaroh, smetanu, mléko, vanilkový cukr a moučkový cukr. Vznikne nám tvarohová směs, kterou na chvíli odložíme.
- Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Z koleček si osm dáme stranou na talířek, zatímco ostatní kolečka smícháme s medem a rozdělíme na čtyři díly.
- Na dno každého pohárku dáme jeden díl banánů s medem a zakryjeme troškou tvarohové směsi. Na směs nasypeme vrstvu (cca 1cm) granka a zase zakryjeme vrstvou tvarohové směsi, kterou zasypeme vrstvou granka. Takto postupujeme až do vypotřebování zásob.
- Každý pohárek ozdobíme dvěma kolečky banánu a mezi ně zastrčíme omytou větvičku bazalky.
- Pochutnejte si na výborném dezertu se svou rodinou, přáteli, spolupracovníky,...


TIP 1: Místo banánů a bazalky můžeme také použít čokoládové ozdoby, které vytvoříme z rozehřáté čokolády.
TIP 2: Místo banánů můžete použít i jakékoliv jiné vhodné ovoce (avšak pak je nutné zvážit, zda je ještě zapotřebí medu na oslazení).
Bonus: Proč právě tvarohový panelák?
Proč tvarohový, vám asi všem došlo, ale proč panelák?
Protože patra, která v 3. kroku klademe, jsou jako patra v paneláku.
Pokud byste měli nějaké další dotazy, připomínky či výtky, určitě mi napište vše do komentářů.