Pokud si říkáte, že „k Vánocům prostě patří řízek se salátem“, tak vás potěším. Mám pro vás totiž recepty rovnou na tři různé druhy rostlinných řízků, které se navíc obejdou zcela bez utrpení zvířat. Nejdříve vás ale navnadím rostlinným bramborovým salátem.
Bramborový salát
Pokud chceme mít salát jemnější a barevnější, můžeme ubrat trochu cibule, nebo odebrat celer a nahradit ho hráškem.
Sojanézu lze nahradit vegan bezvaječnou majolkou – ta je chutnější, ale tučnější.
- 5 brambor
- 1 cibule
- 1–2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- sůl, pepř
- cukr
- ocet
- nakládané okurky
- 1–2 lžíce plnotučné hořčice
- sojanéza
Postup
Uvaříme brambory ve slupce, asi 20 minut. Oloupeme celer, petržel a mrkev a vaříme asi 15 minut v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a dáme do mísy na salát.
Až brambory trochu zchladnou, oloupeme je a nakrájíme na kostičky nebo namačkáme na hranolky pomocí drátěného mačkátka. Dále nakrájíme ostatní vařenou zeleninu a okurky, přidáme do mísy a vše lehce promícháme. Umícháme si stranou patlačku z hořčice a sojanézy, ochutíme pepřem a solí, přidáme do mísy a vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout v lednici a nebo na balkoně zakryté folií, pokud je venku ledničkové počasí.
Nekapr ovesný
Nori vločky jsou vločky ze sušené mořské řasy nori. Ta dodá pokrmu rybí chuť. Ve skutečnosti mají ryby řasovou chuť, ne naopak. Pokud tu chuť nemusíte, tak můžete vločky vynechat.
- větší celer (350–400 g po oloupání)
- sáček ovesných vloček (500 g)
- ½ sáčku koření na ryby
- nori vločky (nejsou nutné)
- 2 lžíce sójové omáčky
- ½ litru zeleninového vývaru (například z kostky)
- strouhanka
- olej
Postup
Uvaříme a nahrubo nastrouháme celer. Připravíme si zeleninový vývar, může být i z kostky, klidně ve vodě po tom celeru. V míse smícháme ovesné vločky s celerem, kořením, sójovou omáčkou, případně přídáme i lžíci nori vloček a zalijeme vývarem. Necháme namočené v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Poté zahustíme strouhankou do hustoty karbanátkového těsta. Vytvoříme placičky – kulaté či čtvercové, nebo i rybí prsty – podle vlastní fantazie. Obalíme ještě ve strouhance a osmažíme v alespoň centimetrové vrstvě oleje.
Hlíva à la ryba
- hlíva ústřičná
- plátky mořské řasy (nori či kombu)
- řepkový olej
- sůl, pepř
- provensálské koření
- mouka
- strouhanka
Postup
Trojobal se dá udělat i bez vajec. Lepivost zajistí lepek. Místo vajec stačí vzít trošku škrobu nebo mouky a smíchat s vodou. Pro autentičnost můžeme přidat malinko kurkumy, ta dodá žlutou barvu, a černé soli, ta zase přidá siřičitou chuť.
Takto získáme skutečně soucitný pokrm.
Vytvoříme marinádu z oleje, soli, pepře a provensálského koření. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet.
Poté z houby lehce vyždímáme olej. Zabalíme do plátku namočené řasy a přichytíme přepůleným párátkem či špejlí, aby se to nerozbalovalo. Obalíme v trojobalu a osmažíme na oleji. Před jídlem nezapomeňme vyndat párátko!
Sójový řízek
- sójové plátky
- 1–2 lžíce sójové omáčky
- pepř, sůl
- plnotučná hořčice
- česnek
- mouka
- strouhanka
- olej
- zeleninový bujón (možné vynechat)
Postup
Sójové plátky povaříme asi 10 minut ve vodě s kostkou zeleninového bujónu a lžící sójové omáčky. Poté scedíme a vymačkáme přebytečnou vodu. Plátky osolíme, opepříme a potřeme trochou hořčice s utřeným česnekem. Obalíme ve veganském trojobalu – viz boxík u předchozího receptu. Dozlatova osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Podáváme s plátkem citrónu.
Další alternativy
Pokud si chcete trochu ušetřit čas, tak v každém větším supermarketu se dají koupit hotové obalované rostlinné řízky. Většinou jsou na bázi nějakých luštěnin a chutnají skoro stejně jako kuřecí řízky. Někdy dokonce i lépe! Na výběr je více produktů a značek. Stačí je jen hodit na pánvičku s olejem a za chvíli můžete jíst. Sice to možná není tak zdravé jako předchozí recepty, ale vedle té hory sladkého cukroví to už asi moc neuškodí.
A pokud se toho nebojíte, tak můžete zkusit něco úplně jiného, než je řízek se salátem. Co třeba slavnostní zapékané brambory s brokolicí a tofu? Nebo takový tradiční houbový kuba?
Recepty jsou převzaté z vanocebeznasili.cz, kde si můžete přečíst více o tom, jak konkrétně kvůli nám kapři trpí.
Zaujaly vás recepty? Zkusíte to třeba letos bez kapra, bez utrpení, se soucitem?
Znáte nějaké jiné slavnostní bezmasé pokrmy? Podělte se v diskuzi.