Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Vatikánský chléb štěstí

    vydáno  •  recepty

    Dostali jste někdy zprávu s „pošli to dál“? Já tyto zprávy dostávám celkem pravidelně. Nedávno mi ale nepřišla taková zpráva, nýbrž odporná břečka. Co to bylo? Co jsem s tím měla dělat?

    Vatikánský chléb štěstí, © Eliza

    Jednou ráno jsem přišla do školy a přede mnou stála jedna spolužačka s velkým smyslem pro humor :-D a držela v rukách kelímek s těstem a papírek s receptem. Samozřejmě mě zajímalo, co to je, tak jsem se zeptala. No, a tak jsem přišla k Vatikánskému chlebu štěstí.

    Co to vlastně je?

    Tento chléb cestuje po celém světě, stejně jako zprávy „pošli to dál“. Ovšem nikdo neví, kdy, kde a jak to začalo. Narozdíl od těch zpráv ovšem chléb štěstí můžete péct jen jednou za život (jíst ho ale můžete kdykoliv). Údajně přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo si dal tu práci a staral se o těsto, splní jeho největší přání. Princip je takový, že dostanete těsto, o které se týden staráte. Poté ho rozdělíte na čtyři díly, z nichž jeden upečete a zbytek pošlete dál.

    Recept

    Co budete potřebovat?

    • darované těsto
    • 750 gramů mouky (nejlépe polohrubé)
    • 500 g cukru
    • ½ litru mléka
    • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
    • ¼ litru oleje
    • vanilkový cukr
    • lžičku jedlé sody
    • lžičku skořice
    • ½ čokolády na vaření
    • 2 hrsti ořechů
    • hrst rozinek
    • 3 nastrouhaná jablka

    Postup

    Nejdůležitější je dostat těsto. Pokud nemáš těsto, nemůžeš péct! Nebo ho už máš? Tak to si musíš dát pozor, aby nepřišlo do styku s kovem!

    Získané těsto v misce

    1. den

    Přidá se 250 gramů cukru, ale nemíchat!

    1. Den

    2. den

    K těstu nalijeme 250 ml mléka, ovšem tentokrát promícháme.

    2. Den

    3. den

    Přisypeme 250 g mouky. Nesmíme zapomenout znovu zamíchat!

    3. Den

    4. den

    Aby těsto řádně nakynulo, musíme zamíchat ráno, v poledne i večer.

    4. Den

    5. den

    Tentokrát přidáme 250 g mouky, 250 g cukru a 250 ml mléka. Je důležité dát větší pozor na míchání – v těstě nesmí zůstat hrudky.

    5. Den

    6. den

    Těsto rozdělíme na 4 díly. Jeden si necháme a další tři někomu darujeme/vnutíme. Dejte si pozor, abyste těsto dali do nějaké větší misky/kelímku/sklenice, opravdu rychle kyne. Tato hmota se navíc hodně špatně uklízí (vlastní zkušenost). ;-D

    7. den

    Přimícháme 250 g mouky, 250 ml oleje, ½ kypřicího prášku do pečiva, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, lžičku skořice, ½ čokolády na menší kousky (nejlépe na vaření), 2 hrsti nasekaných oříšků, hrst rozinek a 3 nastrouhaná jablka.

    Pečeme v pekáči s pečicím papírem. Těžko říct, jak dlouho a na kolik stupňů je nejlepší péct, protože každý může chléb štěstí péct jen jednou za život, tak to nemůže vychytat. Já jsem ho pekla na 150 °C asi hodinu.

    7. Den

    Sice se do těsta dává hromada věcí, které spolu nejsou úplně nejlepší, ale všichni v mém okolí, kteří mnou upečený chléb ochutnali, chtěli recept (dostali ho i s těstem).

    Co na tento chléb štěstí říkáte vy? Pekli či ochutnali jste ho? Nebo jste o něm třeba aspoň slyšeli?

    Autorka: (13 let)
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (11)

    Příspěvek z 29. května v 19:17.
    Zobí v něm napsala:

    Já vatikánský chleba miluju. A myslím že to není naposled co jsme ho pekli:-). Jinak moc nevím ale myslím si že se může píst jen jednou za život kvůli nějaké pověře.

    Příspěvek z 29. května v 18:41.
    Djeliska v něm napsala:

    YoYo: to byla taky má první reakce:-D, ale výsledkem jsem byla upřímně překvapenaO:-)

    Příspěvek z 28. května v 10:23.
    SmugPainter v něm napsal:

    Dělali jsme ho a byl velmi dobrý!