Jednou ráno jsem přišla do školy a přede mnou stála jedna spolužačka s velkým smyslem pro humor a držela v rukách kelímek s těstem a papírek s receptem. Samozřejmě mě zajímalo, co to je, tak jsem se zeptala. No, a tak jsem přišla k Vatikánskému chlebu štěstí.
Co to vlastně je?
Tento chléb cestuje po celém světě, stejně jako zprávy „pošli to dál“. Ovšem nikdo neví, kdy, kde a jak to začalo. Narozdíl od těch zpráv ovšem chléb štěstí můžete péct jen jednou za život (jíst ho ale můžete kdykoliv). Údajně přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo si dal tu práci a staral se o těsto, splní jeho největší přání. Princip je takový, že dostanete těsto, o které se týden staráte. Poté ho rozdělíte na čtyři díly, z nichž jeden upečete a zbytek pošlete dál.
Recept
Co budete potřebovat?
- darované těsto
- 750 gramů mouky (nejlépe polohrubé)
- 500 g cukru
- ½ litru mléka
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- ¼ litru oleje
- vanilkový cukr
- lžičku jedlé sody
- lžičku skořice
- ½ čokolády na vaření
- 2 hrsti ořechů
- hrst rozinek
- 3 nastrouhaná jablka
Postup
Nejdůležitější je dostat těsto. Pokud nemáš těsto, nemůžeš péct! Nebo ho už máš? Tak to si musíš dát pozor, aby nepřišlo do styku s kovem!

Získané těsto v misce
1. den
Přidá se 250 gramů cukru, ale nemíchat!

1. Den
2. den
K těstu nalijeme 250 ml mléka, ovšem tentokrát promícháme.

2. Den
3. den
Přisypeme 250 g mouky. Nesmíme zapomenout znovu zamíchat!

3. Den
4. den
Aby těsto řádně nakynulo, musíme zamíchat ráno, v poledne i večer.

4. Den
5. den
Tentokrát přidáme 250 g mouky, 250 g cukru a 250 ml mléka. Je důležité dát větší pozor na míchání – v těstě nesmí zůstat hrudky.

5. Den
6. den
Těsto rozdělíme na 4 díly. Jeden si necháme a další tři někomu darujeme/vnutíme. Dejte si pozor, abyste těsto dali do nějaké větší misky/kelímku/sklenice, opravdu rychle kyne. Tato hmota se navíc hodně špatně uklízí (vlastní zkušenost).
7. den
Přimícháme 250 g mouky, 250 ml oleje, ½ kypřicího prášku do pečiva, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, lžičku skořice, ½ čokolády na menší kousky (nejlépe na vaření), 2 hrsti nasekaných oříšků, hrst rozinek a 3 nastrouhaná jablka.
Pečeme v pekáči s pečicím papírem. Těžko říct, jak dlouho a na kolik stupňů je nejlepší péct, protože každý může chléb štěstí péct jen jednou za život, tak to nemůže vychytat. Já jsem ho pekla na 150 °C asi hodinu.

7. Den