Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Výborný nadýchaný zákusek

    vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
    Výborný zákusek, jen se po něm zapráší.

    Na těsto si připravíme:

    • 6ks žloutků
    • 250 g cukr krupice
    • 3 lžíce vody
    • 1 šálek oleje
    • 100 g polohrubé mouky
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 bal. prášek do pečiva
    • 2 lžíce kakaa
    • 6 ks bílků
    • 500 ml uvařené černé kávy

    Náplň:

    • 2 lžíce hladké mouky
    • 200ml mléka
    • 4 ks žloutků
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 1 bal.vanilkového cukru
    • 250 g másla

    Bílá nádivka:

    • 4 ks bílků
    • 250 g cukru krupice
    • 1/2 šálku vody

    Čokoládová poleva:

    • 100 g čokolády na vaření
    • 1/2 šálku oleje

    Postup přípravy: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny, přidáme 3 lžíce vody, olej, mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme kakao a promícháme. Bílky si vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a následně je vmícháme do žloutkové hmoty. Takto připravené těsto si navrstvíme do plechu, který jsme si vystlali papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 20 - 25 minut.

    Když se nám těsto upeklo, vyjmeme ho z trouby a rozřízneme ho na polovinu. Jedno těsto vyjmeme z plechu a druhé necháme v plechu. Těsto v plechu propícháme vidličkou a polijeme rozdělanou kávou. Necháme ho „napít“.

    Připravíme si krém. 2 lžíce hladké mouky si přidáme do 200 ml mléka. Rozmícháme, abychom neměli hrudky, přidáme 4 ks žloutků a 4 lžíce cukru spolu s 1 bal. vanilkového cukru. Vaříme na mírném ohni, dokud nám hmota neztuhne. Hustou hmotu odstavíme a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme máslo a za stálého míchání ho rozpustíme.

    Připravíme si bílou nádivku. Vodu si dáme spolu s cukrem ohřát. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Bílky si vyšleháme na tuhou pěnu a postupně přidáváme teplou vodu do bílků a šleháme. Vyšleháme tuhou hmotu. Na nenamočený plát těsta si navrstvíme máslovou nádivku, položíme namočený plát těsta, navrstvíme bílkovou nádivku a polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Necháme ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

    Autorka:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (3)

    Příspěvek z 10. dubna 2017 v 17:09.
    Verča-22 v něm napsala:

    Dotaz

    Jde místo vanilkového cukru použít třeba jiný cukr?? A jestli ano jaký??22

    Příspěvek z 10. dubna 2017 v 15:18.
    unous v něm napsala:

    Mňam

    Nevypadá to vůbec špatně.... asi to brzo vyzkouším 16

    Příspěvek z 9. dubna 2017 ve 12:56.
    DžungaráčekChlupáček v něm napsala:

    To by mohlo být dobré

    To by mohlo být dobré