Alíkoviny

Výborný nadýchaný zákusek

vydáno  v 10:02
Výborný zákusek, jen se po něm zapráší.
Výborný nadýchaný zákusek :-)))

Na těsto si připravíme:

  • 6ks žloutků
  • 250 g cukr krupice
  • 3 lžíce vody
  • 1 šálek oleje
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 bal. prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 ks bílků
  • 500 ml uvařené černé kávy

Náplň:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200ml mléka
  • 4 ks žloutků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 bal.vanilkového cukru
  • 250 g másla

Bílá nádivka:

  • 4 ks bílků
  • 250 g cukru krupice
  • 1/2 šálku vody

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1/2 šálku oleje

Postup přípravy: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny, přidáme 3 lžíce vody, olej, mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme kakao a promícháme. Bílky si vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a následně je vmícháme do žloutkové hmoty. Takto připravené těsto si navrstvíme do plechu, který jsme si vystlali papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 20 - 25 minut.

Když se nám těsto upeklo, vyjmeme ho z trouby a rozřízneme ho na polovinu. Jedno těsto vyjmeme z plechu a druhé necháme v plechu. Těsto v plechu propícháme vidličkou a polijeme rozdělanou kávou. Necháme ho „napít“.

Připravíme si krém. 2 lžíce hladké mouky si přidáme do 200 ml mléka. Rozmícháme, abychom neměli hrudky, přidáme 4 ks žloutků a 4 lžíce cukru spolu s 1 bal. vanilkového cukru. Vaříme na mírném ohni, dokud nám hmota neztuhne. Hustou hmotu odstavíme a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme máslo a za stálého míchání ho rozpustíme.

Připravíme si bílou nádivku. Vodu si dáme spolu s cukrem ohřát. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Bílky si vyšleháme na tuhou pěnu a postupně přidáváme teplou vodu do bílků a šleháme. Vyšleháme tuhou hmotu. Na nenamočený plát těsta si navrstvíme máslovou nádivku, položíme namočený plát těsta, navrstvíme bílkovou nádivku a polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Necháme ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Autorka:
» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (3)

Příspěvek z 10. dubna v 17:09.
Verča-22 v něm napsala:

Dotaz

Jde místo vanilkového cukru použít třeba jiný cukr?? A jestli ano jaký??22

Příspěvek z 10. dubna v 15:18.
unous v něm napsala:

Mňam

Nevypadá to vůbec špatně.... asi to brzo vyzkouším 16

Příspěvek z 9. dubna v 12:56.
DžungaráčekChlupáček v něm napsala:

To by mohlo být dobré

To by mohlo být dobré