Na těsto si připravíme:
- 6ks žloutků
- 250 g cukr krupice
- 3 lžíce vody
- 1 šálek oleje
- 100 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 bal. prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 6 ks bílků
- 500 ml uvařené černé kávy
Náplň:
- 2 lžíce hladké mouky
- 200ml mléka
- 4 ks žloutků
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 bal.vanilkového cukru
- 250 g másla
Bílá nádivka:
- 4 ks bílků
- 250 g cukru krupice
- 1/2 šálku vody
Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 1/2 šálku oleje
Postup přípravy: Žloutky s cukrem vymícháme do pěny, přidáme 3 lžíce vody, olej, mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme kakao a promícháme. Bílky si vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a následně je vmícháme do žloutkové hmoty. Takto připravené těsto si navrstvíme do plechu, který jsme si vystlali papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 20 - 25 minut.
Když se nám těsto upeklo, vyjmeme ho z trouby a rozřízneme ho na polovinu. Jedno těsto vyjmeme z plechu a druhé necháme v plechu. Těsto v plechu propícháme vidličkou a polijeme rozdělanou kávou. Necháme ho „napít“.
Připravíme si krém. 2 lžíce hladké mouky si přidáme do 200 ml mléka. Rozmícháme, abychom neměli hrudky, přidáme 4 ks žloutků a 4 lžíce cukru spolu s 1 bal. vanilkového cukru. Vaříme na mírném ohni, dokud nám hmota neztuhne. Hustou hmotu odstavíme a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme máslo a za stálého míchání ho rozpustíme.
Připravíme si bílou nádivku. Vodu si dáme spolu s cukrem ohřát. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Bílky si vyšleháme na tuhou pěnu a postupně přidáváme teplou vodu do bílků a šleháme. Vyšleháme tuhou hmotu. Na nenamočený plát těsta si navrstvíme máslovou nádivku, položíme namočený plát těsta, navrstvíme bílkovou nádivku a polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Necháme ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!