Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Vyrábíme: Domácí modelína

    vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Tvoření
    Modelínu lze zakoupit v každém papírnictví. Ale proč si ji nevyrobit doma? Domácí modelína je tvořena ze slaného těsta a její výroba není nic těžkého.

    Budeš potřebovat:

    hladkou mouku,

    sůl,

    vodu,

    koření (např. kuličky černého pepře a nového koření, kmín, hřebíček, badyán)

    Pomůcky:

    váleček na těsto,

    nožíky,

    lis na česnek,

    nůžky,

    špejle,

    párátka,

    vidličku

    Postup:

    Těsto mícháme 2:1 (to znamená 2 dílky mouky a 1 dílek vody). Přidáš 4 hrnky hladké mouky a 2 hrnky soli. Vše zamícháš a postupně přidáváš vodu. Pozor, těsto se nesmí lepit. Pořádně těsto propracuj, aby se sůl zapracovala.

    Výroba:

    A poté tě čeká už jen zábava. Vyrobit si můžeš cokoli, fantazii se meze nekladou. Vyrábět se dají postavičky. Dále můžeš vyrábět koláže na zeď, z vykrajovátek vánoční dekorace na stromeček apod.

    Jednotlivé dílky k sobě přilep vodou nebo párátky. Lisem na česnek si udělej vlasy, vidličkou vytvoř trávu. Oči a jiné doplňky pomocí koření apod.

    Svoje výtvory dávej na plech a pak se musí vysušit. V létě můžeš malé kousky sušit na slunci v, zimě na radiátoru. Předehřej si troubu na 150°C a pak s plechem šup do ní.

    Já to dělám tak, že výrobky peču. Těsto pořád pozoruj. Když se nafoukne, nevěš hlavu, popros maminku, aby do místa, kde se těsto nafouklo, píchla a ono opět splaskne. Když se ti na těstě něco spálí, opět nesmutni. Po vytažení a vychladnutí spálené místo nabarvi barvičkami.

    Když máš svoje výrobky upečené, nech je vychladnout. Teď přichází na řadu druhá vlna zábavy výrobky si můžeš nabarvit. Mně se osvědčily akrylové barvy nebo tempery. Výrobky si můžeš také přestříkat bezbarvým lakem – krásně se lesknou.

    Pozor. Pokud máš těsta moc – třeba když pracuješ s kamarádem – vždy si odkroj určitou část a zbytek těsta dej do mikrotenového sáčku, aby neoschlo. Nespotřebované těsto nevyhazuj, v pytlíku vydrží v lednici až 14 dní.

    Teď zbývá jen někoho obdarovat – ať k narozeninám, Vánocům nebo jen tak.

    Autorka: (9 let)
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (1)

    Příspěvek z 2. prosince 2014 v 9:25.
    Titulu-12 v něm napsala:

    hmmm hezký článek

    Tvůj článek je hezký a zajímavý ale já jsem se chtěla zeptat jestli je to koření nutné.

    Dekuji za odpověď, titulu-12 7