Alíkoviny

Zábavná fyzika: Jak zabránit ledu ve sklenici, aby ochladil nápoj?

vydáno  v 15:55
Když si chceš ochladit nápoj, dáš do něj několik kostek ledu. Ten pak plave na hladině a nápoj ochlazuje. Dokážeš zabránit ledu ve sklenici, aby ochladil celý nápoj?
Ochladí se nápoj, když kostku ledu potopíš na dno?

Autor fotky: Mafra

Varování!

Pokus se nemusí hned napoprvé podařit. Buď trpělivý a několikrát ho opakuj.

Co potřebuješ?

K pokusu budeš potřebovat vyšší (nejlépe tenkostěnnou) sklenici s vodou,

Co potřebuješ?

K pokusu budeš potřebovat vyšší (nejlépe tenkostěnnou) sklenici s vodou, několik kostek ledu a sítko, "vajíčko" na sypaný čaj.

Rukou zkontroluj, že se teplota skleničky na různých místech moc neliší.
Pokud to tak není, vodu zamíchej a ještě jednou ověř, že je teplota vody všude stejná. Nezapomeň při tom porovnat teplotu skleničky u dna a u hladiny vody.

Dvě nebo tři kostky ledu dej do sítka ("vajíčka") na sypaný čaj.

Kostky ledu dej do sítka.

Dvě nebo tři kostky ledu dej do sítka ("vajíčka") na sypaný čaj. "Vajíčko" zavři a dej do sklenice.
Díky hmotnosti (velké hustotě) kovu klesne na dno skleničky.

Asi po 10 minutách opět zkontroluj teplotu sklenice na různých místech.

"Vajíčko" zavři a ponoř do sklenice.

Sítko ponoř do sklenice.

Studená voda má větší hustotu (je těžší) než teplá voda, proto zůstává u dna

Počkej alespoň 10 minut.

Studená voda má větší hustotu (je těžší) než teplá voda, proto zůstává u dna

Studená voda u dna sklenice.

 
Je teplota stále na všech místech stejná nebo se liší? Ne, sklenička se ochladila jen u dna. Teplota zbytku nápoje se nezměnila.

Sklenice je u dna chladná.

Sklenice je u dna studená.

Ochladí se nápoj, když kostku ledu potopíš na dno?

Nahoře má původní teplotu.

Jak je to možné?

Studená voda má větší hustotu (je těžší) než teplá voda, proto zůstává u dna sklenice. Teplá voda má menší hustotu (je lehčí) než studená voda a zůstáváu hladiny. Protože na rozdíl od "normálního" ochlazování nápojů jsou kostky ledu u dna, studená voda zůstává také u dna a ochladí jen dno nádoby a jeho okolí. Pro ochlazování nápojů je proto důležité, že led na hladině plave a neklesá ke dnu.

Příjemnou zábavu!

Miniseriál "Zábavná fyzika" jsem pro tebe připravil ve spolupráci s Kroužkem fyziky, který organizuje Katedra didaktiky fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.


Autor:
» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (5)

Příspěvek z 14. března 2013 v 19:24.
evičačka v něm napsal:

děláš si legraci222222222222222222

Příspěvek z 10. března 2013 v 0:54.
Alík v něm napsal:

Trpělivost a zkoušej znovu :-)

Všechny pokusy se pak vydaří. I já dělal chyby a některé pokusy mi nevyšly napoprvé. U některých jsem nedbal pokynů a pak například polil celou kuchyň: pokus s obrácenou sklenicí plnou vody, kterou drží jen list papíru. Efektní a rychlé. Bacha ale, musí se naprosto přesně dodržovat pokyny. Jinak hrozí záplava. Haf! Alík

Příspěvek z 9. března 2013 v 18:43.
gabriela515 v něm napsala:

.............

Mě takové pokusy nebaví a navíc jsem zkoušela hodně té zábavné fyziky a nejde to....