Obsahuje látku zvanou flavin, která dává zelí fialovočervenou barvu. Flavin je látka, která dokáže měnit barvu podle PH jiné látky.
PH je zásadité, kyselé a neutrální. Stupnice se dělí od 0 do 14. |
Tohle tvrzení můžeme dokázat pomocí pokusu.
Co budete potřebovat?
- červené zelí
- hrnec
- vodu
- sklenice min. 3
- sporák
- nůž - pozor, pro práci s nožem požádej dospělého a pomoc
- látky na zjištění PH
- podložku na krájení
- cedník
Jak na to?
Požádej dospělého, aby ti nakrájel půlku zelí. Dej ho do hrnce s horkou vodou a nech to 30 minut vařit. Až se dovaří, přeced' ho přes cedník. Výslednou kapalinu nech vychladit. Tato podivná kapalina je roztok FLAVINU ve vodě. Můžeš ho nalít do sklenic a vytvořit stupnici PH.
Jak to udělat?
Do indikátoru PH (roztoku flavinu) dej třeba cukr, sůl, ocet, saponát nebo glycerin a pozoruj, co se stane. Flavin mění barvu podle toho, jaké má látka PH. Proto je zavařené červené zelí červené, ne fialové.
- červená až oranžová - kyselé PH
- zelená až modrá - zásadité PH
- když roztok pouze zesvětlá - neutrální PH