Alíkovina

Zábavná fyzika: Zázračné zelí aneb indikátor PH

vydáno  •  Volný čas doma
Červené zelí dobře chutná a jednoduše se zpracovává. Je ale zajímavější než se zdá.

Nová chemická laboratoř profesora Holého je plná moderních přístrojů. Vypadá jak z amerického filmu sci-fi., © iDNES.cz

Obsahuje látku zvanou flavin, která dává zelí fialovočervenou barvu. Flavin je látka, která dokáže měnit barvu podle PH jiné látky.

PH je zásadité, kyselé a neutrální. Stupnice se dělí od 0 do 14.

Tohle tvrzení můžeme dokázat pomocí pokusu.

Co budete potřebovat?

  • červené zelí
  • hrnec
  • vodu
  • sklenice min. 3
  • sporák
  • nůž -  pozor, pro práci s nožem požádej dospělého a pomoc
  • látky na zjištění PH
  • podložku na krájení
  • cedník

Jak na to?

Požádej dospělého, aby ti nakrájel půlku zelí. Dej ho do hrnce s horkou vodou a nech to 30 minut vařit. Až se dovaří, přeced' ho přes cedník. Výslednou kapalinu nech vychladit. Tato podivná kapalina je roztok FLAVINU ve vodě. Můžeš ho nalít do sklenic a vytvořit stupnici PH.

Jak to udělat?

Do indikátoru PH (roztoku flavinu) dej třeba cukr, sůl, ocet, saponát nebo glycerin a pozoruj, co se stane. Flavin mění barvu podle toho, jaké má látka PH. Proto je zavařené červené zelí červené, ne fialové.

  • červená až oranžová - kyselé PH
  • zelená až modrá - zásadité PH 
  • když roztok pouze zesvětlá - neutrální PH
Autor:

Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (0)

O tomto článku zatím nikdo nediskutuje. Buď první!