Alíkovina

Začátky čokolády nebyly sladké...

vydáno  •  Škola a poznání
Čokoláda je cukrovinka, do které se zakousne rád nejeden z nás. Ovšem většina lidí ani neví, co jí. Čokoláda má totiž pestrou historii.

Čokoláda, © Profimedia.cz

Začalo to ve Střední Americe okolo 14. století. Tehdy se slavné národy Aztéků a Mayů rozhodly čokoládu v podobě studeného a nahořklého nápoje podávat svým bohům jako oběť. Když se objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus vylodil u břehu Karibiku, domorodci jej uvítali právě tímto nápojem, tedy čokoládou.

Pro Evropana to byla velmi zvláštní chuť, ale i přesto si našla své příznivce, zvláště ve vyšší vrstvě obyvatelstva. Anglie, Francie a Španělsko byly největšími konzumenty čokolády této doby, ale jelikož byla dovážena, mohli si ji dovolit jen členové šlechty, kteří si ji draze zaplatili.

Tabulková čokoláda byla na světě podstatně déle než nápoj, bylo ale potřeba oddělit kakaovou hmotu od tuku. To se povedlo až v roce 1825 holanďanovi Coenraadovi van Houtenovi, když sestrojil první hydraulický lis na oddělení tuku (kakaové máslo) od kakaové hmoty. Jenže kakaové máslo zůstalo nevyužito. Brit Francis Fry experimentoval a část kakaového másla se mu podařilo přimíchat do zcela využité kakaové hmoty - díky kakaovému máslu se čokoláda na jazyku pomalu rozplývá a je jemná.

Takže pravá hořká čokoláda byla na světě, ale mléčná už pomalu také. Vznikla v Alpách a do již zmiňovaného dejme tomu těsta se přidalo trochu sušeného mléka. Dnes se přidává do čokolády mnoho dalších ingrediencí, ale také bychom neměli zapomenout na příchutě, z nichž nejznámější je pomerančová. Dnes je čokoláda samozřejmostí, ale většina lidí neví jakou historii čokoláda s sebou nese, a to je škoda. Udělal jsem vám chuť? Tak si jděte dát!

Vizitka autora článku na Alíkovi Paulmw

Kakao bylo používáno o 500 let dříve, než se dosud předpokládalo!

Čokoláda je určitě jedna z nejoblíbenějších sladkostí, ať už mluvíme o lahodné tabulce čokolády, nebo o ještě lahodnější čokoládě jako nápoji. Velmi často si pochutnáváme na bílé, hořké nebo mléčné. No, jen si představte, jak si ulomíte kousek čokolády, nebo si trošičku usrknete z hrníčku, a v ústech cítíte, jak se vám krásně rozpouští na jazyku! Prostě nádhera, ale chutě vám tady dělat nebudu. Radši se zamyslete nad otázkou: víte, čemu za tuto skvělou a v životě nepostradatelnou věcičku vděčíme?

V pondělí 12. listopadu 2007 přišli vědci s tím, že dobře známá čokoláda (mluvíme ovšem o té pitné čokoládě) vznikla nejméně před, nyní pozor - před 3100 lety ve Střední Americe. Ovšem ona stařičká čokoláda ani zdaleka nepřipomínala sladký cukřík nebo medík, ale podobala se spíše pivu!

Výzkumníci objevili zbytky chemické látky, kterou obsahuje kakaovník, v deseti nádobách z dob 1100 let před naším letopočtem. Nádoby byly nalezeny v honduraském Puertu Escondidu. Kakao bylo tedy používáno o 500 let dříve, než se dosud předpokládalo. Nejstarší čokoláda k pití byla vyrobena kvašením sladké dužiny, obklopující kakaový bob. Až později se u Mayů a Aztéků používala kakaová semena.

Nevím jak vy, ale já určitě zůstanu u té sladké čokolády!

Vizitka autorky článku na Alíkovi Medvídek22

Autor:
» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (12)

Příspěvek z 23. září 2008 v 16:51.
Michal5555 v něm napsal:

O čokoládě:

Čokoláda je moc dobrá,ale není moc zdravá a tloustne se po ní. 16

Příspěvek z 22. září 2008 ve 20:52.
pidalka22 v něm napsala:

111Joo, moje řeč...111

Příspěvek z 22. září 2008 ve 20:51.
pidalka22 v něm napsala:

mňam...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

111112Mňam...101010 ČOKOLÁDA 4EVER1010101111111