Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Zeleninový salát s kuřecím masem

    vydáno  •  recepty

    Je mi docela jasné, že děti si na smažení ještě moc netroufnou, protože to prská a vůbec, dělá to problém i mně, ale rodiče nebo někdo z těch „větších“ určitě rád pomůže. A chtěla bych na úvod jen říct, že nejsem kuchařka, nevařím, spíš jen většinou ohřívám, tak mě za nějaké chyby, prosím, neodsuzujte.8-D

    Výsledek kuchtění, © _kebaba_

    Co je potřeba

    • kuřecí prsa, nejlíp bez kosti, někdy není chuť ani čas se s tím patlat
    • balkánský sýr (doporučuji tak 115 g)
    • listový salát / mix salátů
    • salátová okurka (stačí tak třetina)
    • paprika – červená/zelená/žlutá (čím více barev v salátu, tím bude hezčí a asi i chutnější)
    • cherry rajčata / velké rajče – nejlíp tak ze zahrádky, páč v obchodech nemají žádnou rajčatovou chuť
    • sůl, pepř, koření (grilovací, na salát, česnekové, mletý česnek... je to celkem jedno, vše, co v kuchyni nebo špajzce vyhrabeš)
    • chilli omáčky / ostrý kečup (jako dochucovadlo masa, ale samozřejmě záleží na každém, já mám radši to maso pálivější)
    • olej, olivový olej
    • v případě zájmu a chuti i balsamiko (ale to mi nechutná, tak už ho tam nedávám)
    • pánev, velká mísa, malé misky, prkénko na krájení, nože, vařečka/míchadlo, příbor (pokud teda nežiješ v jeskyni a nejíš rukama) a další různé věcičky, které dle svého uvážení při kuchtění užiješ
    • pečivo, nejlépe čerstvé a křupavé (např. bageta, kaiserka), popřípadě starší, které si hodíš do topinkovače, aby k salátku křupalo
    • ... A teď doufám, že jsem na nic nezapomněla. Kdyby jo, tak snad se v tom nějak zorientuješ přímo v receptu.

    Příprava ke kuchtění

    Začneš tím, že si přichystáš kuřecí prsa, která už jsou samozřejmě déle z mrazáku venku, rozmrazená, jinak se s nimi nedá pracovat. Odkrájíš všechno, co se ti nelíbí (bílá a červená barva), páč je to ble. :-$ Nakrájíš maso na přiměřeně velké kousky a kostičky, posolíš, popepříš, trochu zamícháš (můžeš vhodit do misky a zamíchat tam) a necháš zatím někde na hromadě nebo v misce odpočívat. Většinou postačí jedno velké prso, ze dvou už bys vykouzlil/a spíš masový salát se zeleninou.

    Omyj veškerou zeleninu a oloupej okurku. Mně vždycky pomáhá kámoš Charlie, kterého ti představím na fotce. Do velké mísy naškubej salát, pokrájej rajčata, papriky, okurku. Všechny kousky a kostičky v míse zamíchej a celé to trochu pocmrndej olivovým olejem, páč salát tím chytne takovou prazvláštně salátovou chuť. Jen dej pozor, aby se všechno zbytečně nějak nerozňahňalo a nevytekla ti voda z rajčat.

    Dál si na prkno vyndáš balkánský sýr, rozřežeš podélně, tudíž ti vzniknou dva tenčí plátky na sobě, a poté krájíš na nudle. Když máš nakrájeno na nudle, sýr otočíš a dokrájíš ho na menší kostičky (viz fotky). Po minulém pokusu mám vyzkoušeno, že 115g sýr mi dokonale vyplnil salát, nechyběl, ani ho nezbylo.

    Nakrájený sýr

    Kostičky sýru vhoď do mísy k zelenině a znovu zamíchej.

    Salát (prozatím bez masa)

    Teď si nalej trošku oleje na dno pánve a roztop. Jakmile bude pánev s olejem vyhřátá, vhoď na ni maso. Postupně přilej všechny chilli omáčky a pálivé kečupy, co doma (nebo klidně i u sousedky) najdeš (jak už jsem zmínila jednou, záleží na chuti každého), přidáš grilovací koření, mletý česnek a znovu trochu soli a pepře a občas promíchneš v této superčervené omáčce, aby se maso nepřichytávalo.

    Jestli je maso prosmažené a hotové zjistíš tak, že si z pánve jedno napíchneš na vidličku, pofoukáš a okoštuješ. Zjistíš, že chutná skvěle, chce se ti z něj plivat oheň, ale že ho máš nechat ještě chvíli koupat v horké pálivé lázni. Zase promíchneš a v tu chvíli vidíš, že se ti omáčky na pánvi začly malinko přichytávat, tak jen vařečkou seškrábneš a zakomponuješ zase k masu. Tohleto tmavé přichytlé „něco“ je podle mě na salátu nejlepší! Stejně jako třeba křupavá kůrčička na čerstvém chlebu. Ňam.

    Postup s masem

    Pánev odstavíš, když už máš pocit, že je hotovo, nachystáš si velkou mísu se salátem a maso do ní opatrně vsypeš. Buď můžeš maso se salátem zamíchat, ale jelikož já pokaždé dělám dvě porce (dvě menší misky), lžící si naberu jenom zeleninu a sýr z velké misky do malé, přidám třetinu masa nahoru, ve druhé menší misce udělám to samé, takže mi ve velké zbyde cca jedna třetina salátu, ke které dodám zbylou jednu třetinu masa. Pozor, samozřejmě si do všech misek nandám i ty „výpečky“, přece nevyhodím tak skvělou věc! A pro lepší chuť můžeš dolít i zbytky oleje a omáček z pánve.

    A teď už je na tobě, jestli si maso do salátu vmícháš nebo ne, ale osobně zamíchat doporučuji. Mám ráda, když si vidličkou naberu jak maso, tak sýr se zeleninou. Přeju dobrý šmak a ať moc pusa nepálí! 8-P

    Poznámka autorky: Původně se salát měl jmenovat po mně, ale nakonec jsem se rozhodla jinak. Podobný fotorecept jsem tu nenašla, tak třeba si tuto ňaminu se mnou někdo ukuchtí.

    Autorka:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (15)

    Příspěvek z 3. srpna 2023 v 9:56.
    Nelouss v něm napsal:

    Zkoušeli jsme s mamkou včera a je moc dobrý. Děkujeme za recept.

    Nero3751 v něm napsal:

    Nič som neodhalil. Len poukázal na iné spektrum definície toho čo je známe...

    –MM– v něm napsal:

    Líbí se mi, jak si autorka dala práci s obrázky. ok
    A teď mám také hlad…

    Nero3751: Odhalils proradné plodově-zeleninové spiknutí. ;-)