Křížovkářský slovník: Jídlo a pití
« Novější příspěvky
Šampano= Druh pití který mohou pít i děti. Pije se většinou na silvestra
Mučenka= Fialové ovoce, které má jedinečnou chuť

mazanec = sladký, s hrozinkami, dělá se na Velikonoce (mlsání)
kolínka = těstoviny ve tvaru kolen (ostatní)
rozinky = sušené plody vinné révy, správný název je i hrozinky (ovoce)
křížaly = sušené ovoce, nejčastěji jablko (ovoce)

kedlubna = košťálová zelenina, která může být bílá nebo fialová, roste pod zemí (zelenina)
noky = italské těstoviny ve tvaru kuliček z bramborového těsta (ostatní)
tortellini = italské těstoviny ve tvaru prstýnků, jsou plněné (ostatní)
ravioli = italské těstoviny podobné tortellinám, taky se plní (ostatní)
fettuccine = italské nudle, často podávané s omáčkou (ostatní)
tagliatelle = italské nudle širší než fettuccine, podávají se s boloňskou omáčkou (ostatní)
sníh = našlehaný bílek, dává se do koláčů (ostatní)
sorbet = dezert z ledu, cukru a rozdrveného ovoce, jí se lžící (mlsání)

Ricola = bonbón s příchutí bylinek (mlsání)
Milka = mléčná čokoláda (mlsání)
Mirinda = pomerančový nápoj (pití)
toast = měkčí druh pečiva (pečivo)
rohlíček = druh cukroví ve tvaru rohlíku (mlsání)

nugát = cukrářská hmota udělaná z pražených mandlí, využívá se jako náplň do čokolád nebo koláčů (mlsání)
Marmite = pomazánka z kvasnic, pochází z Velké Británie, lidi ji milují nebo nesnáší (ostatní)
veka = nadýchanější a měkčí chléb, může se používat na jednohubky nebo jako toast (pečivo)
přesnídávka = mixované nebo lisované ovoce či zelenina ve skle, jí ji miminka (mlsání)
džem = zavařenina z ovoce podobná marmeládě, je řidší a jsou v ní kousky ovoce (mlsání)
marmeláda = zavařenina z ovoce podobná džemu, je hustší a neobsahuje kousky ovoce (mlsání)
kruton = opečený nebo osmažený kousek chleba ve tvaru kostky, dává se do polévky nebo salátu (ostatní)
špenát = známá zelená listová zelenina, kterou hodně lidí nemá rádo (zelenina)

Kofola = česká Coca Cola
cottage = druh sýru
mozarela = druh sýru, často se používá na italskou pizzu v kombinaci s rajčaty a bazalkou
listové = zvláštně nazvané těsto, které se při pečení nafoukne a zkřehne
cukroví = péče se na Vánoce, může být i nepečené
marcipán = sladká hmota, často používaná na narozeninových dortech
fondán = hmota dost podobná marcipánu
muškátový = oříšek, používány jako koření, názvem může připomínat květinu, nebo hmyz

fazole = známá luštěnina, má různé barvy, nesmí se jíst syrová, dělá se z ní polévka nebo guláš (zelenina)
čočka = luštěnina s malými plody, může být žlutá, oranžová, zelená nebo černá (zelenina)
sója = luštěnina, kterou často jedí vegetariáni nebo vegáni (zelenina)
protlak = nejčastěji rajčatový, je v plechovce, vyrábí se lisováním zeleniny (ostatní)
tofu = čínský sýr, který se vyrábí srážením sójového mléka (mléčné výrobky)
brynza = známý slaný sýr vyráběný z ovčího mléka, je známý hlavně na Slovensku, kde se jí s haluškami (mléčné výrobky)

salám = masný výrobek z hrubě nasekaného masa a koření, známý je třeba Vysočina (maso)
rybíz = malé bobulové ovoce, může být červené, černé nebo bílé (ovoce)
cereálie = zdravé jídlo z celozrnné mouky, jí se většinou na snídani s mlékem (mlsání)
muffin = koláček z piškotového těsta, dává se do košíčků (mlsání)
cupcake = americký výraz pro koláček podobný muffinu, ale dává se na něj poleva (mlsání)

Jé, tak moje slova už jsou začleněna! Proto sem dám další.
tříšť = barevný studený nápoj s drceným ledem a nějakou příchutí, pije se v létě (pití)
bešamel = jednoduchá francouzská omáčka, dělá se z mouky, másla a mléka (ostatní)
salsa = mexická pálivá rajčatová omáčka (ostatní)
karamel = oranžová sladká tekutina, která vzniká zahřátím cukru (ostatní)
karbanátek = mleté maso s pečivem a cibulí, je pečené nebo smažené, podává se s bramborami (maso)
slanina = solené nebo uzené vepřové sádlo, říká se jí taky špek (maso)
rostbíf = známé hovězí maso, pochází z Anglie, může se podávat k obědu nebo do sendviče, jako šunka (maso)
brownie = americký čokoládový koláč, který se podobá na perník, můžou se do něj dát ořechy nebo rozinky (mlsání)

větrník = známý koláč z odpalovaného těsta, pochází z Francie, nejznámější je karamelový, ale je plněný taky pudingem nebo krémem ze žloutků (mlsání)
žemlovka = jídlo z jablek a pečiva namáčeného v mléce, může být i s tvarohem, je posypaná cukrem (mlsání)
rizoto = italské jídlo z rýže, hub, masa a zeleniny, je vařené ve vývaru a je často posypané sýrem (ostatní)
Navrhuji tu další slova, aby se nástěnka zviditelnila, myslím, že se na ní zapomnělo.

brambora = velmi známý druh zeleniny, dělají se z něj hranolky nebo kaše (zelenina)
hotdog = jinak řečeno, párek v rohlíku (ostatní)
klobása = uzenina z mletého masa, může se opékat nebo jíst s chlebem, jí se hlavně v Německu (maso)
bageta = dlouhé pečivo, pocházející z Francie, známá je plněná, ale dělají se z ní i jednohubky (pečivo)
placka = pokrm plochého tvaru, peče se, nebo se smaží, může být bramborová nebo zelná (ostatní)

mouka = rozmělněné obilí, jedna ze základních surovin na pečení, může být hladká, polohrubá nebo hrubá (ostatní)
bujón = slaná kostka, která se většinou přidává do vývarů (ostatní)
nugetky = smažená kuřecí prsa, často podávané ve fast foodech (ostatní)
citronáda = jednoduchý nápoj udělaný z citrónů, cukru a vody (pití)
pilaf = jídlo z rýže nebo bulguru se zeleninou a masem, často se vaří v Turecku (ostatní)
krekr = slaná, křupavá sušenka, někdy může mít i nějakou příchuť (mlsání)

tiramisu = koláč pocházející z Itálie, skládá se z vrstev dlouhých piškot a šlehačky (mlsání)
kuskus = malé, ale zdravé kuličky udělané z krupice, často jako příloha, pochází z Afriky (ostatní)
bulgur = predvařená nalámaná pšenice, podobná kuskusu, používá se jako příloha nebo do polévek (ostatní)
omáčka = tekutina, která se podává k masu nebo těstovinám, může být třeba rajčatová nebo svíčková (ostatní)

nať = nadzemní část zeleniny, známá je petrželová (ostatní)
boršč = polévka z červené řepy, jí se v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině (ostatní)

švestka = fialovomodré ovoce rostoucí na stromech, sklízí se na podzim(ovoce)

hrozny = malé sladké zelené bobulky, které rostou společně na jednom trsu a jí se samotné (ovoce)

petržel = bílá kořenová zelenina, používá se do polévky

Mno jo, já si nemůžu pamatovat všechno a hledáček tohle neodhalí... Jedno vyhodím.
předchozí | 1234567 | další |
Nástěnka:
- Vznikla:
- 9. března 2021 ve 23:52
- Založila:
- majdula2000
- Obsahuje:
- ~ 150 příspěvků
- Moderátorka:
- majdula2000
(správkyně Alíka)