Veganství prakticky – je veganská výchova nucení?
« Novější příspěvky
Mam dotazy, jestli se tady zodpovidaji. Kdyztak do posty piste.
- Co vede cloveka ktomu aby omezil maso krome tech zvirat?
- Jak jste se dokazali presvedcit aby jste oblibene maso uplne odstranili z jidelnicku? Spis me zajima jak jste se dokazali presmerovat pouze na bezmasa jidla.
- Jaka jidla jite?
- Jak chutna tofu?
- Musite kvuli tomu jist nejake doplnky stravy atd.?
- Rozdil mezi veganem a vegetarianem?
- Je doopravdy duvod odstraneni masa pouze zabijeni zvirat?
- Jake byly zacatky?
- Mate psa? Krmi te ho taky bezmasim jidlem? Nazor na lidi kteri krmi psy bezmasou stravou
- Je to pro vas vyhodne? Protoze to musi komplikovat zivot, napriklad kdyz si chcete koupit neco jako mast nebo tak. Produkty ktere nejsou k jidlu a obsahuji sadlo atd.?
Dekuji za odpovedi:)

Dnes zodpovím dva dotazy, více praktické.
1️⃣
Jak dobře připravit tofu aby mělo nějakou chuť? Zatím se mi to povedlo jen když jsem ho dala do hooooodně sójovky.
Těch způsobů je řada.
Důležité je vymačkat z něj na začátku dostatek přebytečné vody - pak do sebe vsákne více chutí.
Pokud jde o studenou kuchyni, tak tam používám často uzené tofu, bez dalšího ochucení. Nebo i bylinkové, s tím že si ho třeba něčím posypu - paprikou, špetkou soli, nebo lahůdkovým droždím a někdy i pokapu olejem - vlastně taková marináda aplikovaná přímo na talíři 😁
Do teplé kuchyně je dobré použit nějakou opravdovou marinádu. Kromě tebou zmíněné sojovky můžeš použít ten olej, například sezamový, trochu octa, citronové šťávy, nebo různou jejich kombinaci. Někdo používá třeba miso pastu.
A můžeš přidat další koření - například zase tu papriku, chili, česnek, nebo nějaké bylinky. Podle chuti. A sušené lahůdkové droždí fakt doporučuji. 👍🏻
Nakrájej tofu na plátky a nech je v té marinádě v lednici proležet, čím déle, tím lépe. Ale já jsem většinou líný si to připravovat dopředu, a řekl bych, že i po deseti minutách má ta marináda dobrý efekt.
Většinou to pak dělám na pánvičce - orestuju z obou stran na oleji. Ale jde to třeba i na plechu v troubě. A i pokud ho pak vaříš v nějaké omáčce či polévce, tak může být fajn ho napřed osmahnout samostatně, aby bylo křupavější.
➡️Shrnutí: Vymačkej, marinuj, a zkus lahůdkové sušené droždí.
💡Tip: Zajímavý trik, který jsem někde viděl, je zmrazit to tofu v mrazáku, ještě před tím marinováním - ono pak po rozmražení změní strukturu, je takové houbovitější, porézní, nasákne víc chutí a je to zase trochu jiný požitek.
🧠Zajímavost: víte, že existuje emoji „tofu v plamenech“ ?
2️⃣
Jaké mléko je nejlepší do čaje? Tak aby nebylo výrazné, já bych řekla že by mohlo být dobré kokos.
Já si mléko do čaje nedávám, takže budu trochu spekulovat.
Tebou navrhované kokosové by asi mohl fungovat dobře, to je celkem nevýrazné. Ale osobně bych zkusil ovesné - to se hodí do kávy, tak proč by ne i do čaje?
Pokud jde o takové ty indické kořeněné čaje, tak si myslím že by mohlo dobře chutnat i mandlové mléko.
Co mi zní divně v čaji je rýžové. A sojové se podle mě do čaje taky moc nehodí. Ale kdo ví.
➡️Shrnutí: Asi budeš muset vyzkoušet co Ti samotné chutná nejlépe.
💡Tip: Doporučuji zkusit speciální baristické mléka, které se používají na přípravu kávy. Existují určitě sojová, ovesná, mandlová a možná i jiná. Bývají sice o něco dražší, ale mají výhodu, že z nich jde vyšlehat pěna a že se nesráží v horkém nápoji. Obyčejné rostlinné mléko občas může v horké vodě udělat trochu hrudky (což je spíš jen estetický problém, ale někomu to může vadit).

Odpovím na další z otázek. Tahle trochu navazuje na minulou.
Otázka:
Co si myslíš o flexitariánství?
Krátká odpověď:
To samé co o ostatních formách neveganství.
Dlouhá odpověď:
📖 Slovo flexitarián, i další, už jsem vysvětloval.
Lze říci, že jde o člověka, který omezuje konzumaci živočišných produktů.
Definice opět není úplně pevná. Prolíná se s pojmem reduktariánství. Ale zatímco u reduktariánů se většinou mluví o životním prostředí, u flexitariánů je často zmiňované zdraví, hubnutí, ale třeba i welfare a práva zvířat, nebo i ta ekologie.
Někteří to berou tak, že toho kupují méně, aby si pak mohli koupit ty dražší produkty z míst kde se ke zvířatům chovají lépe o kterých si myslí, že se tam ke zvířatům chovají lépe. Nebo obecně upřednostňují malé farmy oproti velkochovům - bez ohledu na zkonzumované množství.
Flexitariánství je více o osobní volbě „dělám si to jak chci“, kdežto reduktariánství může být více ideologické.
...
❤️🩹 Pokud jde o to zdraví. Navýšit množství rostlinné stravy a omezit množství té živočišné, bude skutečně pro většinu lidí mít znatelně pozitivní dopad na jejich zdraví - na to existují mnohé vědecké studie.
Hlavně se to týká snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění - mrtvice, infarktu - a snížení rizika některých typů rakovin - zejména rakoviny střev a žaludku. - To jsou všechno jedny z nejčastějších příčin úmrtí u nás. Může to i pomáhat / předcházet cukrovce, zlepšovat sportovní výkony, regeneraci, , a mnoho dalšího.
🌍 Pokud jde o životní prostředí, tak tam platí přímá úměra - čím méně živočišné stravy, tím menší ekologická stopa.
Byť někdo může argumentovat, že třeba mandlové mléko má velkou ekologickou stopu - tak ano, v porovnání se sojovým má, ale stále mnohem menší než kravské. Podobně je to třeba u démonizovaného avokáda. 🥑
Mezi různými rostlinami jsou vzájemně rozdíly, ale skoro vždy jsou ekologičtější rostlinné produkty oproti živočišným - a to i ty z dovozu.
Takže ano. Pokud koukám jen na ty sobecké lidské důvody, tak flexitariánství je fajn. Je to změna k lepšímu.
🫱🏼🫲🏽 A teď k té argumentaci etikou.
1️⃣ Pokud někdo říká „jím jen kvalitní drahé maso; lokální; od farmáře kterého znám; s ověřeným původem; z volného chovu; dokrmované trávou; z udržitelného chovu; s welfare certifikátem; z bio chovu“ a podobně, tak tam moc tu etiku nevidím.
Slovo welfare ve mně vzbuzuje odpor. Řeší totiž jen to, jak zvířata dál využívat, aby tolik netrpěla – ale úplně pomíjí možnost: co kdybychom je přestali využívat úplně?
Welfare a různé podobné nálepky, certifikace, čísilka na vajíčkách, to jsou takové označení pro lidi, kterýma se sami utěšujeme, abychom se sami cítili lépe. Je docela neupřímné mluvit o nějaké etice.
Je to jako by někdo řešil, že otroky na plantáži bude pohánět pantoflem místo biče – a vůbec se nezamýšlel nad tím, jestli je samotné otroctví v pořádku.
2️⃣ Pokud někdo omezuje to množství a tedy říká třeba „jím maso jen dvakrát týdně“.
.Pokud je to něco co považuji za neetické dělat druhým. Neměl bych to přestat dělat úplně?
...
🏁 Takže shrnutí - flexitariánství může být sice morálně menší zlo, ale flexitariáni
často mají tu motivaci takovou zvláštní, že jim to pak může znemožňovat přestat to zlo páchat úplně... A potom se možná raději bavím o zvířatech s lidmi, kteří nejsou ani flexitariáni.Tedy, to se týká dospělých.
Pokud jde o případ některých z Vás. Když ste ještě děti a kvůli škole a nepřízni rodičů pro vás skutečně není úplně jednoduché stát se hned veganem, a považujete se zatím jen za flexitariány, ale je vaším cílem veganství. Tak takový stav chápu a máte mou podporu.


Díky za nereklamní sdělení!
Přidal sem tvůj Pikantní bramborový salát do seznamu receptů v informačním sloupci.
Líbí se mi, jak se recepty v Alíkovinách veganizují!

Začnu odpovídat na nějaké otázky
Otázka:
Hodně vegetariánů v mém okolí sice nejí maso, ale jedí ryby. Jsou to opravdoví vegetariáni? Přece ryba má taky mozek a vědomí a schopnost cítit bolest. Není to forma speciesismu?
Krátká odpověď:
Nejsou. To je pravda. Ano je.
Dlouhá odpověď:
Tohle je několik otázek v jednom, ale jsou provázané.
Pojem vegetariánství vysvětluju tady. To slovo nemá úplně stejný význam ve všech kulturách. A vyplývá to právě trochu z toho speciesmu. Taky z toho, že slovo maso nemá všude stejný význam.
Význam slov se vyvíjí, ale nevyvíjí se všude stejně.
My slovem maso obvykle myslíme svalovinu všech obratlovců, ale už jen některých členovců (korýšů ano, hmyzu ne) a jen některých měkkýšů - řekl bych že prostě podle toho která zvířata jíme a která ne.
V jiných jazycích a kulturách se masem ale může myslet výhradně svalovina teplokrevných zvířat (savců a ptáků), a už ne ryb a dalších.
A občas se tím dokonce myslí pouze svalovina savců a už ne ptáků. (To čemu my říkáme červené maso.)
A samozřejmě často z toho významu vyjímáme lidskou svalovinu.
Vegetarián pak může znamenat buď „ten kdo nejí maso“ - a to pak záleží na definici toho masa. A nebo, ten kdo nejí (nezabíjí kvůli jídlu) zvířata - a pak záleží co znamená zvíře.
Pro člověka, který zabíjí ryby pro jídlo existuje pojem pescetarián.
Máš pravdu, že ryby samozřejmě mají vědomí a mohou cítit bolest, mohou mít i nějaké emoce. Jen je nedávají tolik najevo způsobem, který by byl pro nás lidi tak dobře pochopitelný, jako to umí nám podobnější savci.
Speciesmus je podobné slovo jako rasismus, akorát nejde o diskriminaci na základě rasy, ale na základě živočišného druhu.
Důvody proč některá zvířata jíme a jiná ne, nejsou etické. Jsou buď praktické nebo emoční.
Prase se lépe vykrmí, má více svaloviny, a je poddajnější než pes, takže se snáze a výhodněji zneužívají. Pes dává víc najevo emoce, má expresivnější mimiku v obličeji (tak sme si je vyšlechtili z vlků, protože nám to tak vyhovuje u společníků), takže s ním více soucítíme než s prasetem.
Oba jsou ale podobně inteligentní, a oba mají stejnou schopnost cítit.
Hlavně oba mají vědomí - což je za mě to jediné na čem by mělo záležet. To, že je někdo hloupější ani to, že má někdo vyšší práh bolesti, nám nedává právo ho využívat.
Emuleee, jaká to škoda! ... aspoň už nemusím hledat výmluvu proč se nezúčastnit :D

Za měsíc, v sobotu 21. června
se budou v Praze na Pankráci pořádat
Veganské hody
🌳🍴🥗🥖🍲🍔🥞🍪🍇🥑🌱🍾🎉🌳
Pořádá to organizace Očima zvířat. Jde o venkovní akci, v hezkém klidném prostředí Centrálního parku Pankrác. Snad bude příjemně slunečno 🌤️ a ne moc hic.
Budete se moci:
- zastavit u informačních stánků různých veganských organizací, zjistit čemu se věnují a jak se třeba můžete sami zapojit nebo je nějak podpořit
- koupit si nějaké veganské dobroty nebo jiné veganské produkty, třeba mýdlíčko
- poslechnout si nějakou zajímavou přednášku či debatu v hlavním stanu
- počilovat a navázat kontakt s ostatníma veganama
Co může být dobrý nápad je přinést si vlastní deku a jídlo a udělat si veganský piknik s kamarády, a pořádně hodovat!
Připomínám, že stále můžete pokládat otázky. 👇🏻Zatím jich moc není.

Zeptej se mě na cokoliv...
... související s veganstvím.
Možná máte nějaké otázky, ale báli ste se zeptat. Teď máte možnost.
👉🏻 Položte mi otázku zde 👈🏻
Samozřejmě, vždycky ste mohli, a stále můžete, napsat dotaz přímo sem do nástěnky, případně mně do pošty. Nikdy sem ale vyloženě nevyzval ať se ptáte, takže teď se ptejte.
Navíc máte možnost se zeptat úplně anonymně.
Odpovědi zde zveřejním asi až po nějaké době, až se nasbírá více otázek.
A na co se ptát? Na cokoliv váz zajímá.
Může to být nějaká praktická/odborná otázka. Můžete se ptát na mé názory. Může to být otázka na nějakou mou zkušenost. A nemusí to být ani vyloženě otázka - klidně prostě něco, na co byste chtěli mou reakci.
Podmínka je, aby to alespoň trochu souviselo s veganstvím.

První pírko: příběh o domněnce 🪶
Představ si raného lidského předka, jak kráčí lesem. Pták se náhle vzlétne a zanechá za sebou jediné pírko. Člověk se zastaví, zaujme ho to. Zvedne ho. Je lehké, spletité, nádherné. Zastrčí si ho za ucho. Nikomu se nic nestane. Nikdo netrpí. Pták je pryč. Pírko zůstává.
Ale něco se změnilo.
To pírko není jen zvláštnost. Stává se znamením, symbolem, nástrojem. Je ukazováno ostatním. Je nošeno. Slouží k ozdobě, k obdivu, k vyjádření něčeho většího než ono samo. A brzy už pírka nejsou jen nalézána — začnou být vyhledávána.
Zkoumají se hnízda, sbírají se vejce, pronásledují se ptáci. Co začalo jako jednorázový obdiv, proměňuje se ve vzorec získávání. Les už není společným domovem. Je poznán. Je zmapován. Je sklizen. Zvířata už nejsou předmětem úžasu. Jsou zdroje. Jsou zkoumána, zařazena a zajata.
Možná že Svět, ve kterém dnes žijeme — se všemi svými hierarchiemi, průmysly a ospravedlněními — pramení právě z toho momentu v lese. Z okamžiku, kdy člověk zvedl pírko ne proto, že ho potřeboval, ale proto, že mohl. Pírko nebylo nabídnuto. Nebylo ponecháno jako dar. Prostě tam jen leželo. A přesto bylo pochopeno, přivlastněno a proměněno v něco užitečného — něco krásného, něco smysluplného, ale nakonec něco vzatého.
Ten čin neskončil u pírka. Rozšířil se. Estetický obdiv se změnil ve vlastnictví. Zvědavost ve sbírku. Užitečnost ve samozřejmost. Pírko se stalo symbolem, a pak standardem. Touha po pírkách brzy přerostla v touhu po hnízdech, po vejcích, po nelétavých ptácích, po předvídatelnosti. Co začalo jako tiché pozorování, přerostlo v mapování, monitorování a manipulování. Les už nebyl místem, kde žijeme s ostatními. Stal se místem, které organizujeme, řídíme a těžíme. Zvířata se změnila z bytostí v kulisu, z druhých v majetek.
A z tohoto posunu se zrodilo smýšlení. Takové, které předpokládá, že co lze vzít, to je určeno k tomu, aby bylo vzato. Že pokud něco má hodnotu, je možné si tu hodnotu přivlastnit. Smýšlení, které tvoří samotný základ systémů, jež dnes považujeme za normální. Zemědělství, komodifikace, domestikace, konzum — všechny nesou ozvěnu onoho prvního nevyřčeného předpokladu. Ne proto, že by to bylo nutné. Ne proto, že by to bylo zlomyslné. Ale prostě proto, že to bylo možné.
Otázka zůstává: jaká víra způsobila, že se ten první čin zdál tak neškodný? A kolik činů od té doby tuto víru neslo dál — víru, která utvářela svět ne na základě potřeby, ale na základě předpokladu dostupnosti?
Otázka totiž nezní, zda zvednutí pírka nebo vejce samo o sobě škodí. Otázka zní: jakou víru ten čin odhaluje? Jakou cestu tiše vyšlapává?
...
Veganství není dieta ani debata. Je to morální trhlina ve víře, že druzí existují proto, aby byli používáni. Je to princip, který odmítá samotný základ nároku. Pokud si dokážeme představit svět, kde nikdo není držetelný pro to, co nám dává, pak tento svět můžeme začít tvořit — obraz za obrazem, čin za činem, slovo za slovem.
— Ben Mazaya, Unraveling The Inquiry of Use

Dnes je prý Mezinárodní den proti dietám. Takže bych rád připomenul, že veganství není dieta.
V češtině má slovo dieta řekl bych trochu specifičtější význam, než slovo diet v angličtině.
My dietou většinou myslíme nějakou dočasnou změnu jídelníčku za nějakým účelem. - Často jde o redukční dietu kvůli hubnutí. Herci nebo body-buildeři mohou mít naopak nabírací dietu. Ale může to být třeba dieta před lékařským vyšetřením, nebo předoperační/pooperační dieta a podobně.
Už jen z toho je jasné, že veganství není dieta, protože nejde o krátkodobou změnu a nejde nám o dosažení konkrétního cíle po kterém by šlo s tou dietou přestat.
V angličtině se to slovo diet podle mě významem více přibližuje obecnějšímu slovu strava - tedy prostě co člověk jí, jak má sestavený jídelníček, jak se stravuje - bez ohledu na nějaký kontext.
Veganství ale je o tom kontextu. Respektive veganství je ten kontext. Ten důvod proč něco člověk (ne)dělá.
- Ne každý, kdo zrovna někam utíká, je sportující běžec.
- Ne každý, kdo medituje, je buddhista.
- Ne každý, kdo chodí bos, je hippík.
- A stejně tak ne každý, kdo jí rostlinnou stravu, je vegan.
O tom co všechno veganství není, si můžete přečíst v tomto příspěvku.
Veganství je etický princip. Je to způsob života který se odmítá podílet na vykořisťování zvířat (využívání druhých pro svou potřebu proti jejich vůli).
Rostlinná strava/dieta je jen způsob jak jíst v souladu s tím principem.
Jestli to budete dělat zdravě nebo nezdravě. A jestli budete hubnout nebo přibírat. To je na vás co si vyberete. Možné jsou všechny cesty. Z pohledu veganství je to úplně jedno

Jsou věci, které nejspíš automaticky považujeme za veganské a ani by nás nenapadlo, že být nemusí.
Překvapivě neveganské zboží
🥐 Rohlíky
Pokud si koupíte obyčejný rohlík, který má často přívlastek tukový, a ve složení není uvedeno o jaký tuk se jedná, tak je dost možné, že jde o živočišný tuk.
Když jsem hledal složení v konkretních pekárnách a obchodech, tak tam většinou převažovaly rostlinné tuky (margaríny). Ale ta šance že narazíte na nějaký živočišný (obvykle sádlo prasete) stále je.
Pokud jde navíc o nějaký větší supermarket, tak ten nemusí odebírat pečivo vždy ze stejné pekárny, takže pokud si jednou zjistíte, že mají tukové rohlíky s rostlinným tukem a pak přijdete v jiném městě nebo v jiný měsíc, tak už to tak být nemusí.
Moje řešení: Omezit bílé pečivo, preferovat to celozrnné, nebo alespoň klasický chléb, kde přidaný tuk nebývá žádný.
◽ Cukr
Cukr se vyrábí z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. To je samo o sobě veganské. Problém může být rafinace - to je proces při kterém se z hnědého cukru odstraní minerály, zbytky vlákniny a další látky, čímž se vytvoří cukr bílý
A v některých částech světa se může k té rafinaci využívat kostní moučka - tedy rozemleté kosti zvířat. U nás v Evropě to prý zvykem není, dělá se to spíš v Americe. Problém tedy bude hlavně u importovaných výrobků.
Moje řešení: Preferovat hnědý cukr a omezovat celkově sladké, hlavně zpracované potraviny - to je dobré i pro zdraví. A omezit celkově dovážené výrobky - to je zase navíc ekologické. Hledat veganskou značku.
🍾🍺 Víno a pivo
Alkohol určitě nepijete, ale občas se tyto nápoje používají třeba i při vaření.
Voda slad a chmel, nebo samotné vinné hrozny, to jsou zase jasně veganské suroviny.
Vězte ale, že u některých piv (tam je to spíš výjimečné), ale zejména u některých vín (tam je to tak půl napůl) se při takzvaném čiření - to je proces čištění nápoje od různých usazenin a nečistot - se někdy používaná vyzina - to je látka vyráběná z plovacích měchýřků ryb.
Opět sem ale někde četl, že trend je takový od tohoto upouštět a používat k čiření jiné látky.
Moje řešení: Nepít alkohol. A když už, tak koukat po veganské značce - některá vína ji mají, nebo hledat nečiřená vína.
🫘 Sojová omáčka
Sojovka je ze sójy, a ta přece tvoří typickou surovinu ve veganských potravinách.
Klasická obyčejná sójovka bude skutečně jen ze sójy (případně nějaké pšenice, možná trochu soli či octa), ale některé speciální mohou obsahovat ryby.
Řešení: koukejte na složení
🍎🍏 Jablka
Teď už si asi myslíte, že si dělám legraci - samotné jablko je přece prostě jablko, co tam může být za zádrhel?
Některá jablka se pro větší vizuální lákavost, a i kvůli zvýšení odolnosti, lesk leští voskem. A často to bude včelí vosk, a nebo třeba šelak (na ten se zase zneužívá jiný hmyz).
Poznáte je tak, že se hodně lesknou a když je trochu „poškrábete“ tak vám za nehtem zůstane ten vosk.
Myslím, že tahle praktika je častější u těch dražších odrud, kdežto u běžných levných jablek, které jdou na odbyt tak jako tak, není takové voskování potřeba.
Řešení: Nekupujte jablka, která se moc lesknou.
Ostatní
Kromě potravin je celá řada výrobků, které mohou obsahovat živočišné látky.
- Film na focení - obsahuje obvykle želatinu.
- Malířské nebo kosmetické štětce - mohou být ze srsti zvířat
- Tenisový míček - obsahuje ovčí vlnu v tom chlupatém povrchu.
- Lepidla v různých výrobcích od elektroniku po boty - mohou být vyrobené ze zvířat.
No a některé lidi může, navzdory názvu, překvapit i klasická peřina nebo bunda péřovka... doufám, že Tebe ne!
Napadá Tě něco, co sem neuvedl? Poděl se o svou vlastní zkušenost :)

No tak to je paráda!
Připíchnu ho do seznamu.
Vtipné, že já si nenašel čas napsat ani hloupý příspěvek do nástěnky, ale tobě stihl za tu dobu vyjít celý článek :D
👏🏻

Jak jsme se bavili o těch bonbonech Katjes -
Jsou veganské až na jogurtové a ty mléčné/s mléčným spodkem

YOYO díky za odpověď, to mě spíš jen tak napadlo a zajímal mě názor někoho jiného

Emuleee,
hehe, to je zajímavá, a trochu vtipná otázka, ale díky za ní!
Veganství je etický postoj, ne kulinářský předpis.
V tomhle případě je podle mě úplně jedno, jestli ta krev skončí v jídle nebo na podlaze. Záleží na tom, zda se řízl sám, třeba omylem, a nebo zda ho řízl někdo jiný proti jeho vůli. V tom druhém případě by to bylo neetické. A asi by se technicky vzato dalo říci, že i neveganské, ale veganství řeší spíš mimolidská zvířata. Zájmy lidí už hájí spousta různých hnutí - takže pokud jde o vykořisťování lidí, tak stačí říkat, že je to nehumánní, nemusíme do toho míchat veganství.
S mašlovačkou máš pravdu.
I když... může se stát, že tomu ptákovi to brko vypadne samovolně, ty ho někde najdeš ležet a vezmeš si ho a vyrobíš si z něj mašlovačku. Pokud tvá touha po mašlovačce nezpůsobila, že mu to brko vypadlo - ani si toho ptáka nechovala v zajení s úmyslem čekat, až mu vypadne, byl to třeba divoký pták - tak pak je to podle mě eticky pohodě. Ale to je takový hodně specifický případ. U mašlovačky z obchodu to neplatí.
Naštěstí dneska existují mašlovačky třeba silikonové nebo z jiných materiálů, jak říkáš

Mám dvě otázky
YOYO považuješ za neveganské to když se nějaký člověk řízne a jeho krev je pak v jídle?(i třeba malinké množství) nevím jak moc to popsat... ale třeba někdo krájí jídlo, řízne se a může tam být trocha krve.... Což vlastně není darované (protože dobrovolně darované je veganské) ale zároveň ten člověk netrpěl ani není jinak zneužíván ...
A to druhé není úplně otázka ale spíš uvědomění
Že vlastně mašlovačka (nebo věc na vymazávání olejem) bývá z peří což je vlastně neveganské (doma máme i z umělé hmoty což veganské je)

Zítra a pozítří se koná druhá polovina Brněnského VeganFestu
Minulý víkend to bylo tématicky zaměřené hodně na stravování, tento víkend se bude víc řešit i etika.
Tak určitě přijďte, já tam budu oba dny!

Recept na tortilly plněné zeleninou
Z knihy Super jednoduše bez masa - Zdeněk Pohlreich, upraveno - Emuleee
Pro čtyři osoby
SUROVINY
- 12-16 ks tortill o průměru cca 16 cm (prostě menší)*
- 1 velká mrkev
- 2 papriky
- 1/2 pórku (je na vás kterou polovinu zvolíte)
- 1 menší okurka
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 5 lžic hoisin omáčky*
- 50-100 ml sladké chilli omáčky*
- 1/2 limetky (šťáva)
- hrst koriandru
- sůl
* Podívejte se do složení zdali je vámi zakoupený výrobek veganský, já to nezaručuju
POSTUP
Nahřejte troubu na 200°C a těsně před servírováním pokrmu do ní na 5 minut na mřížku zavěste tortilly a ony pak budou držet tvar kapsy
Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo, papriky, pórek, okurku a jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky
Zeleninu dejte do mísy a přidejte sezamový olej, hoisin omáčku a sůl a vše promíchejte
Zeleninu dejte do pánve a ohřívejte cca 5 minut, zelenina by měla být teplá ale křupavá
V misce smíchejte chilli omáčku, šťávu z limetky a nasekány koriandr
Vezměte tortillu, dejte do ní zeleninu a na vrch omáčku
Dobré pošmáknutí
Obrázek zatím nemám schválený ale později snad pošlu

V rámci zmíněného VeganFestu má dneska ve 20:00 na YouTube premiéru přednáška
Uhlíková tlapka aneb Klima pro kočku.
Nejspíš bude řešit hlavně ekologii ale i etiku krmení mazlíčků neživočišnou stravou.
Moje související příspěvky na toto téma jsou:

Nějak jsem si to přečetla až teď... nevadí
Program vypadá zajímavě
Fotka mého veledíla XD

Banánový chlebíček

🗓️Tento a příští víkend, tedy 15./16. a 22./23. března, se v Brně koná každoroční
VeganFest
Veganský festival nejen pro vegany.
Vstupné je zdarma, nebo dobrovolné, takže přijít může kdokoliv, kdo se chce dozvědět něco zajímavého. Koukněte se na program přednášek.
První (a možná asi ta nejzajímavější pro nováčky) začíná už zítra v 13:00

Co si mazat na chleba? 🔪
Hummus
- to je základ
- vyrábí se z cizrny a tahini (sezamové pasty)
- existuje spousta výrobců
- může být více krémový, nebo hrubší
- kromě klasického existují mnohé vylepšené varianty, už jsem viděl třeba pikantní, s paprikou, s česnekem, s olivami, s arašídami, s gvakamole, s řepu a další...
- občas se prodává v balení třeba s fallafel kuličkami
Guacamole
- výrábí se z avokáda, trochy rajčat a koření
- prodávají v Lidlu, v Globusu, a určitě i jinde
- nebo si můžeš udělat domácí
- můj recept Avokádovo-rajčatová pomazánka má k tomu hodně blízko
Rostlinné máslo (margarín)
- například Flora nebo Rama
- viz příspěvek Náhrada másla 🧈
Pomazánky
Existuje mnoho výrobců vegan pomazánek. Často se dělají z tofu (ze sojy) někdy z cizrny (pak se podobají hummusu).
Lunter, kromě jiného dělá hromadu tofupomazánek:
- pomazánky - šqarkové, mexická, francouzská
- krémové - obyčejnou, česnekovou, pažitkovou
- některé dělá trvanlivé v podobném balení jako býají paštiky
- nebo ve střívku - humusová, cizrnové, selská plus většinu z předchozích
Tesco Plant Chef
- dělá francozskou a mexickou
Vemondo v Lidlu má několik pomazánek
- tofuovou francouzskou, cibulovou, pikantní a dokonce i okurkovou (ta je divná
)
- a dalé cizrnové s grilovanym lilkem, sušenými rajčaty, nebo kari (ty mají docela nově)
Tudlee
- dělají česnekovou, mexickou, řepovou pomazánku
- taky pařížský, vlašský, bramborová salát
- najdeš v Lidlu, Tesku a jinde
Patifu
- dělají rostlinné paštiky
- s bylinkami, rajčatovo-olovivá, orientální, s hlívou, a další
- viděl sem v Albertu, Bille, Globus a myslím, že i v tom DMku.
Další výrobci, kteří dělají i nějaké mazání jsou třeba
- Nurishh
- Violife
- Nature’s promise z Albertu (jen některé z nich jsou vegan)
Čím obložit?
Na veganské sýry a salámy asi udělám extra příspěvek, ale něco málo sem už zmiňoval ve starších příspěvcích.
Kromě toho můžeš použít tofu, tempeh, nebo nějakou zeleninu.
Já si to někdy jen posypu, buď kořením, nějakými lístečky, často semínkama , a nebo mungo fazolkama!
Sladké?
Pokud si chcete osladit život, tak si na chleba (asi spíš toustový), můžete dát:
Arašídové máslo - neboli burákové máslo
- vyráběné z podzemnice olejné
- jednotlivé produkty se liší zejména množstvím přidaného cukru
Lotusková pomazánka od Biscoff
- co dodat, prostě lotuskový krém, chutnající jako lotuska, kterým si můžete namazat lotusku!
Plant-based nutella
- podobná kasické nutele, jen rostlinná
- je hodně drahá, ale často ji vidím ve slevě a pak je už jenom drahá
jiné lískové pomazánky
- existuje jich více, třeba od bombus
kakaové pomazánky
- těch je taky několik - ale najdete je asi jen ve větších obchodech jako Globus, Tesco, možná Kaufland

Super
Jenom drobnost, v tom záhlaví máš překlep banánobý
Jo a já to pekla ve formě na dort a už je to snězené

Díky moc za recept, Emulee! 🍌🍞
Škoda že nemám formu na chleba
Přidal sem ho do záhlaví
Příště se ani nemusíš ptát, zda chceme recept, a můžeš ho sem hodit rovnou
Na dotaz Ti klidně odpovím, za chvilku.

Recept na
Banánový chlebíček
SUROVINY:
- Rostlinný olej na vymazání formy/ plechu (pokud máte něco co není potřeba vymazávat tak nepotřebujete)
- 200g cukru krupice
- 120ml rostlinného oleje (já jsem použila slunečnicový)
- 4 banány (jedním banánem jsem nahradila 2 vajíčka)
- 250g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva (cca 12g myslím)
- špetka soli
- 100g vegan čokolády, nasekané (já jsem koupila z Dm)
POSTUP:
Troubu předehřejte na 220°C
Formu vymažte
Smíchejte CUKR, 1 BANÁN (aby se to dobře rozmíchalo, asi můžete smíchat rovnou všechny banány), OLEJ, MOUKU, zbytek BANÁNŮ, KYPŘÍCÍ PRÁŠEK, SŮL a nakonec ČOKOLÁDU a dejte do formy/ na plech
Pečte 8 minut na 220°C pak teplotu snižte na 180°C a pečte ještě 30-40 minut (prostě dokud to není upečený)
Dobrou chuť
Jo a YOYO vím že se možná teď soustředíš na téma co vyhrálo hlasování ale zajímalo by mě co se jí s pečivem (jako za pomazánky, nebo když si nevegani dají šunku/ sýr atd...) protože když bych si chtěla dát slanou snídani tak moc nevím co kromě humusu...
předchozí | 1234567891011 | další |
Nástěnka:
- Vznikla:
- 4. ledna 2023 v 0:32
- Založil:
- YOYO
- Obsahuje:
- ~ 600 příspěvků
- Moderátor:
- YOYO
(panovník)
⚠️Čti pravidla⚠️ • Projdi obsah ⬇️
🌱 Kdybyste byli na jejich místě, jak rychle byste chtěli, aby s tím ten, kdo vás vykořisťuje, přestal?
Tato nástěnka má za cíl ukázat, že je veganství je nejen eticky správné, ale i snadné.
Obsah:
- 1️⃣ Úvod - proč tato nástěnka
- 🤔 Co není veganství
- 📖 Další pojmy
- 🗣️ Slovník veganů
- 🧼 Kosmetika
- 🦸🏻 Kdo pomáhá zvířatům
- 🔞 Podle věku
- 💨 Prdy
Strava:
- 📊 Vyvážená strava
- 🥛 Rostlinná mléka
- 🧈 Rostlinná másla
- 🫙 Rostlinné jogurty
- 🍦 Zmrzliny
- 💊 Vitamín B12❗
- 🧂 Jód a sůl
- 🐟 Náhrada ryb a omega-3
- 🐝 Včely a náhrada medu
- 🍬 Sladkosti bez kostí
- 🍞 Mazadla
Recepty:
- Kuskus s tempehem a brokolicí
- Okurkovo ledový salát s tofu
- Mrkvový krém
- Vegan cottage sýr
- Boloňské špagety
- Těstoviny s tofu a rajčatovou omáčkou
- Ovesná kaše
- Nudlo-říz po čínsku
- Kosmatice
- Krupičná kaše
- Sladcí listoví šneci
- Banánový chlebík
Recepty v Alíkovinách:
- Jáhlový koláč ala pizza
- Brownie do hrnečku
- Naše rodinná tradice – vyrábění medu
- Recept na zelenou kari pánvičku
- Super tipy na snídani
- Vánoční večeře se soucitem
- Rostlinný dezert s ovocem a müsli
- Kimchi – zdravá probiotická bomba
- Veganské kakaovo-ořechové sušenky
- Pikantní bramborový salát
- Rajčatová omáčka s cizrnou a tofu