Odpovědi uživatele Kamarádi z 2. LF UK

Celkem zodpovědělo dotazů: 333

Menstruace a výtok

Ahoj. už jsem sem jednou tenhle problém psala, jenže přetrvává. Chci začít s tampony jenže když si ho dám nejde pak vytáhnout přes nějakou malou blanku. která vlastně 1ovtor dělí na 2. vždycky to musím násilím vyndat a mám strach. to se stalo minule dneska sem sebrala odvahu a zkusila to zase ale zase se to stalo že to nešlo. chci nosti tampony když začíná léto ale nevím jak když to nikdy nejde vytáhnout přes to..nevím co to presně je. co mám dělat?

Ahoj Lindo!
Blána, kterou popisuješ je nejspíš Tvá panenská blána, ve které je malý otvor. Tímto otvorem odtéká menstruační krev a taky se do něj zavádí tampon. Je ale možné, že je otvor příliš malý nebo atypický, proto by Ti zavádění mohlo způsobovat bolest. Jestli chceš mít jistotu, je potřeba navštívit gynekologa, který to umí posoudit. Vytahováním tamponu "na sílu" by sis mohla způsobit jednak rupturu blány, to by se projevilo bolestí a krvácením, nebo by si mohla tampon taky "zaseknout" vevnitř, pak by už návštěva lékaře byla nezbytná. Proto je lepší to řešit předem, nebo si do prvního pohlavního styk zvyknout na vložky. Hezký den! Alíkovi kamarádi z 2.lékařské fakulty - Marťa:)

Moje tělo - kluci

ahoj,je mi 12 let a mám jednu otázku,když mi stojí peni* tak předkožku přetáhnu asi přes půlku žaludu přes celej ne,když mi nestojí tak předkožka přetáhnout jde uplně normálně,prosím porad jestly se stím musí k doktorovy,dík za odpověd

Ahoj Jakube,tak radila bych Ti, aby sis zkusil při koupání nebo sprchování přetahovat předkožku častěji, tím by se měla stát uvolněnější. Měl by si jí přetáhnout přes penis v klidném i ztopořeném stavu. Jestli tohle nepomůže, tak by bylo vhodné se svěřit lékaři, první volbou by byla nejspíš asi mast na uvolnění, případně pak návštěva urologa a chirurgický zákrok.Držím palce! Alíkovi kamarádi z 2.lékařské fakulty - Marťa:) 

Moje tělo - kluci

Ahoj. Potrebujem radu: ja si nepretahujem predkozku, nikdy, bol som na opreacii a mam neviem jak sa to volá na penisi lebo sa asi nedala pretahovat. Co sa mi moze stat ked si ju nebudem pretahovat? Diky

Andrej 11, 28. května 2014

Ahoj Andrej!Tak pravdepodobne si mal niečo, čo sa volá konglutinácia, teda neschopnosť pretiahnuť predkožku cez žaluď, lebo je zlepená s povrchom. Rieši sa drobným chirurgickým zákrokom ešte v detskom veku. Najzávažnejšou komplikáciou nedostatočného preťahovania predkožky je možnosť infekcie (balanitída) z dôvodu hromadenia baktérií a mazu z mazových žliazok (tzv.smegma). Preto je po každom močení potrebné dodržať dostatočnú hygienu. Alíkovi kamarádi z 2.lékařské fakulty - Marťa:) 

Moje tělo - kluci

Ahoj Alíku doufám že to nepíši po druhé, ale k věci je mi 14 a 2 týdny do 15 mám nadváhu měřím 180 cm a vážím 90 KG - vím je to dost a příjde mi že jsem nevyvinutý - Chlupy mám pouze v okolí penisu - Mám holé nohy občas nějaký chloupek - ostatní kluci ve třídě se mi smějou , dále nemám tzv. Adamové Jablko (Ohryzek), nejde mi ejakulovat, pen*s je celkem malý. Bojím se že jsem nemocný. Děkuji že mi odpovíš

Anonymek6005, 21. května 2014

Ahoj,váha může s tvojí "nevyvinutostí" souviset: tukové buňky jsou částečně zodpovědné za produkování estrogenu, "ženského hormonu." Větší množství tuku tedy znamená, že se dělá víc estrogenu, a tím se sníží množství "mužských hormonů" - testosteronů. Testosterony jsou v tvém věku extrémně důležité pro rozvinutí takzvaných sekundárních mužských znaků - tedy např. růst postavy, ochlupení, růst penisu, budování svalové hmoty, zpevňování kostí a podobně. Je tedy možné, že máš kvůli estrogenům, kterých máš pravděpodobně více, snížené vyjádření sekundárních pohlavních znaků. V tom případě by mělo pomoct ztratit váhu, a nejlépe co nejdříve, aby tvé tělo mělo čas dokončit vývin. Samozřejmě to neznamená, že kdyby se ti nepodařilo váhu ztratit, nebudeš mít mužské znaky. Druhá možnost totiž je, že máš o něco pomalejší vývin sekundárních pohlavních znaků, takže stačí jen ještě chvilku počkat. Pravděpodobně to bude kousek z obojího, je ale možné, že to má i nějakou vážnější hormonální příčinu. Doporučuji ti zajít s tím za lékařem, buď za svým obvodním lékařem nebo na endokrinologii, a nechat se vyšetřit. Neodkládej to, nejlepší je to vyřešit co nejdřív, aby se předešlo nějakým trvalým následkům v dospělosti.S tou ejakulací je to možná o něco vážnější - je pravděpodobné, že je to prostě "neznalostí" správné stimulace, tedy že prostě potřebuješ ještě trochu cvičit, než se naučíš, co přesně se ti líbí :) Ale může to být i důsledek nějaké poruchy v pohlavních orgánech, a to by zase bylo nejlepší řešit s lékařem. Doporučuji navštívit buď obvodního lékaře nebo si zajít na urologii. Hodně štěstí :) Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo

Ahoj, mám na tebe otázku. Denně mě bolí pravá ruka. Byla jsem u lékaře a ten řekl že je to syndrom karpálního tunelu. Mám to z počítačové myši. Mamka mi objednala gelovou podložku pod myš, měla by přijít mezi 26. -30.5. Těžší věci upouštím. Nechci na tu ruku spadnout (pak bolí ještě víc). Ruka bolí i při delším psání (ve škole do sešitu). Ve škole píšeme všemi deseti (ATF) na počítači. Když píšu na počítači ruka mě začne brzo bolet. Co by pomohlo? Hrozí mi operace. Na operaci nechci. Pomohli by nějaké cviky? Pokud ano, jaké? Je mi 12 let a 2 měsíce. Děkuji za odpověď. Ahoj

Ahoj Lucie,jen pro pořádek - syndrom karpálního tunelu znamená, že ti z používání myši otekly tkáně v zápěstí. Protože na zápěstí ze strany dlaně je takový hodně silný vaz, otok a zvětšení tkání pod tím vazem znamená, že se ti teď v zápěstí všechno mačká. Mimo jiného je tam utiskovaný i jeden důležitý nerv, což je proč tě to bolí.Ruka tě bude bolet kdykoli, když dojde ještě k dalšímu zmáčknutí nervu - hlavně tedy psaní na počítači nebo ručně, používání myši, nošení těžkých předmětů nebo hraní sportů, kde se hodně používá zápěstí (třeba tenis). Nejlepší léčbou je všechno tohle vynechat. Pokud to nejde, zkus si dávat časté přestávky, kdy si ruku trošku procvičíš. Několikrát si zatoč se zápěstím na obě strany a pořádně procvič prsty a dlaň. Určitě si dávej pozor, abys moc nesvírala prsty, když pracuješ - hodně lidí používá až moc síly, když píšou tužkou nebo něco jiného drží, a to by ti mohlo bolest hodně zhoršit. Taky si můžeš koupit speciální chladící polštářky (podobné jako ten gelový polštářek, ale s chladicím médiem nebo k nachlazení v ledničce, vyrábějí se i přenosné), ty se dají koupit ve zdravotních potřebách a trošku zmírní otok a uleví ti. Pozor, pokud se ti karpální tunel zlepší, určitě už je nepoužívej - jsou účinné jen na oteklá zápěstí, u zdravých naopak zvyšují riziko karpálního tunelu. Pokud tě ruka bolí ráno, když se probudíš, je dobré si na ní koupit noční fixaci, takovou polorukavici, která ti zápěstí přes noc fixuje a sníží ranní bolest. Jinak se snaž mít ruku uvolněnou a volně položenou na podložce kdykoli to jde.Pokud bolest nepřejde, určitě jdi za doktorem.Ten pak může udělat dvě věci: 1) dát ti do zápěstí injekci léků, které by měly snížit otok a snížit bolest (často je to ale jen dočasné), nebo 2) tě může poslat na operaci. Jakkoli se ti na ní nechce, bude nutné na ní jít, pokud tě ruka pořád bolet - pak by totiž ten utiskovaný nerv mohl úplně přestat fungovat a ty bys nemohla hýbat s prsty a dlaní. Operace spočívá v protnutí vazu, který útisk nervu způsobuje. Vůbec to není složitá operace, a i když tě po ní ruka bude ještě chvíli bolet, budeš to mít za sebou a pravděpodobnost, že by se to stalo znovu, bude o dost nižší. Určitě ale držím palce, abys na operaci nemusela :) Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

Zdravím,
Jak už jste mi odpovídali na 1 otázku tak bych měl ještě jednu jestli to nevadí nevím jestli to je nějak proti zákonu nebo tak ale tak jsem se s kámošil s tím 12 letým klukem a tak jsme si pak peni*i srovnali i v erekčním stavu a opravdu ho měl širší i o několik centimetrů vyšší prostě srazilo mi to seběvědomí o několik stupňů s tátou jsem nemluvil a ani s nikým nehodlám vůbec né s psychiatrem ještě by si mě nějak proklepl kontaktoval mé rodiče a bůchví co ... ale prostě ted nad tím přemejšlím i ve škole nedá mi to spát moc děkuji Julii která mi tu poradila taky se vyskytnul problém že nemůžu čůrat když je někdo vedle mě kdokoliv třeba i ve škole když je ode mě 4 pisoáry daleko prostě nemůžu já jsem myslel že se zhroutím a ted se mi to stává pořád i když na nic nemyslím jen na to čůrání a neexistuje nějaká osoba nejlépe přes internet která by mě můj jídelníček třeba i se zařazením sportu udělala já jsem to zkoušel a nedokážu to mám velice mnoho kroužků denně celé odpoledne žádný sport.Děkuji moc předem Martin. - otázka upravena poradcem

Jack 14 let (Martin), 25. března 2014

Ahoj Martine (znovu) :)Jak už jsem psala, penis prochází změnami a roste ještě docela dlouho, tak asi do 17 let, takže se ještě hodně může změnit. A i v erekčním stavu je složité penisy porovnávat, protože, řečeno polopaticky, není erekce jako erekce - někdy je i při pocitu plné erekce penis erektovaný jen částečně a nedosahuje své skutečné velikosti.I pokud tvůj kamarád má větší penis než ty, rozhodně to neznamená, že bys byl méněcenný člověk, nebo že bys byl "míň muž." Velikost penisu neovlivňuje plodnost, neovlivňuje atraktivitu, a uspokojení partnerky/partnera ovlivňuje jen minimálně. Jediné, co očividně ovlivňuje u tebe, je tvé sebevědomí, a to je moc velká škoda. Možná se zkus zamyslet, jestli to je opravdu tak zásadní, aby ses s tím tak trápil. Já myslím, že není. Soustřeď se spíš na své kroužky, koníčky, školu, kamarády, užívej si. Až nebudeš ve stresu, bude větší šance, že ti penis ještě povyroste, a hlavně se přestaneš bát o něco, s čím nemůžeš nic dělat, není to tvoje vina, a v podstatě to tvůj život neovlivní.Další věc - z neschopnosti čůrat vedle ostatních lidí si vůbec nic nedělej. Pro některé je otázka zvyku, někteří to prostě nezvládnou. Není na tom nic špatného a nic ti nebrání dojít si do kabinky. Jsou studie, které ukazují, že podobný problém má asi 10% mužů, rozhodně v tom nejsi sám. Myslet jen na to, že potřebuješ čůrat, asi nebude úplně fungovat, protože se tím zapnou signály, které tělu říkají, že má nějaký problém - a všechno potom jde mnohem hůř. Spíš zalez do kabinky a zkus se trochu zrelaxovat, pak by to mělo být lepší :)Osoby, které dělají jídelníček přes internet, jsou hodně často podvodníci, takže jestli něco podobného chceš, budeš muset být hodně obezřetný. Já bych znovu doporučila společnost STOB - vydávají i různé knížky a letáčky. Některé z nich jsou o sestavování jídelníčku, pak taky mají systém "talířků," který by ti možná mohl vyhovovat. Knížky stojí okolo 200,- a talířková brožura asi 50,-. Podívej se sem: http://www.stob.cz/pomucky-na-hubnuti-pomucky-na-hubnuti/talirky-jidelnicek-na-cely-den nebo sem: http://www.stob.cz/pomucky-na-hubnuti-pomucky-na-hubnuti/knihy. Samozřejmě se nejdřív poraď s rodiči - být na něco takového sám je opravdu těžké. Z pohybu je hodně účinné běhání, ale pokud na něj nemáš čas, dej si aspoň 20 dřepů každý večer a zkus víc chodit pěšky - do schodů, do školy... I málo stačí, a na příští rok si zkus nechat zapsat nějaký sport, ať tě to víc baví :)
Moc držím palce. Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Nemoce

Ahoj všichni, potřebovala bych poradit. Již dříve se mi vaše rady moc hodily, a tak doufám že pomůžete i teď. Za měsíc letíme s rodinou letadlem k moři. No, a můj problém je v tom, že se bojím letět. U dědečka i mamky byla zjištěna Leidenská mutace, a oba několikrát prodělali trombozu. Já sem byla asi před rokem na vyšetření, ale nic mi nezjistili. Taď máme ale letět letadlem, a já se bojím. Mám oproti ostatním vyšší riziko na onemocnění trombozou, přestože mi nebylo nic zjištěno? Velmi se toho bojím, dá se tomu ještě nějak předejít? Předem moc děkuji za Váš čas, a odpověď na mou otázku, Verča 14 let

Verča, 14 let, 14. května 2014

Ahoj Verčo,
pokud táta Leidenskou mutaci nemá, je šance asi 50%, že ji budeš mít také, stejně jako mamka. Všechno záleží na tom, jestli už jsi byla na vyšetření krve - pokud je to v rodině, tak je velice pravděpodobné, že ano. Vyšetření se provádí odběrem krve a sledováním času, za jaký se krev srazí. Pokud ti během podobného vyšetření nezjistili zvýšenou srážlivost, měla bys být v pořádku. Radši si ověř, jestli ti jej provedli, a případně jak dopadlo, a kdybys ho náhodou neměla, nech si ho udělat. Je to dost jednoduché vyšetření, většina nemocnic a laboratoří jej bez problémů udělá. Pokud náhodou bereš antikoncepci, budeš mít riziko trochu zvýšené a poradila bych se s lékařem, jestli ti let letadlem doporučí a třeba případně předepíše nějaké léky na ředění krve.V letadle můžeš poměrně snadno dělat různá cvičení na prevenci trombózy - každou půlhodinu se projít nebo si pořádně procvičit nohy, masírovat si lýtka, čas od času nohama tlačit k zemi (tím zatneš svaly na noze a tím snížíš riziko trombózy) a hodně pít. Pokud se trombózy hodně bojíš, je možné koupit si předem speciální kompresní punčochy (dají se koupit v každých zdravotních potřebách), které ti zase pomůžou zatnout svaly, vracet krev rychleji k srdci a tím slouží jako prevence trombózy. Tahle preventivní opatření jsou dobrá, i kdyby ti testy srážlivosti krve vyšly v pořádku, a riziko trombózy bys tím měla hodně minimalizovat :) Hodně štěstí a užij si dovolenou! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo

Ahoj Alíku,
mám takový problém a potřebuji radu. V tělocviku se začínám potit už při rozcvičce - a to se ani moc nehýbeme. Všichni jsou v pohodě, jako kdyby ani žádný tělocvik nebyl, jen já jsem "uřícená jako kůň", ale nehubnu ani o píď. Váhu mám v normě, jen těžké kosti, jinak nic. Vím, že je pot zdravý, ale tak moc? Je možné, že je to genetické, protože babička má už od mládí problémy se štítnou žlázou. Potřebuji rychle poradit, co s tím mám dělat, protože jestli je to ta štítná žláza, tak to musíme začít léčit, co nejdřív, jinak je to - už v babiččině věku - neléčitelné. Doktorka nic neříká, nejsem si ani jistá, jestli to ví.
Děkuji, jestli mi odpovíš. - otázka upravena poradcem

Name, 12 let, 28. dubna 2014

Ahoj Name,
pokud jsi uřícená i ve smyslu, že hodně popadáš dech, jsi červená obličeji a k tomu se ještě potíš, je docela pravděpodobné, že si potřebuješ jen trochu zlepšit kondici (ta s váhou často vůbec nesouvisí, i hubení a kostnatí lidé jsou často ve velmi špatné kondici). Pokud tomu tak je, doporučila bych 20 dřepů každé ráno - pokud to pomůže, můžeš třeba začít běhat nebo se zapsat na nějaký sport, aby sis kondici vylepšila. Pokud zároveň vylučuješ o hodně víc moči než dřív, nebo pokud si chceš ověřit, že tvoje štítná žláza je v pořádku, nech se radši nechat prohlédnout na endokrinologii - zkus se podívat na internet, jestli je nějaká endokrinologická ordinace blízko místu, kde bydlíš. Nadměrného pocení je hodně příčin, a nejčastější jsou poměrně běžné - třeba nadváha, nebo velké hormonální změny (jako třeba puberta). Proto je možné, že tvoje doktorka nějaké hormonální příčiny (jako třeba štítná žláza) nepovažovala za pravděpodobné. Je ale určitě dobré nechat si ji zkontrolovat, pokud máš podezření na nějakou poruchu. Měj se hezky, Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - holky

Ahoj Alíku,
mám takový problém už asi tak měsíc mám na stydkém pysku malý vřídek. Vůbec nebolí, jen když si za něj "zatahám". Chtěla bych se zeptat, co to může být. Mamce se mi to zatím říkat nechce a na gynekologii už vůbec ne. Děkuji moc - otázka upravena poradcem

Dívka 14,5 let, 27. dubna 2014

Ahoj Dívko,
vřídky mohou znamenat všechno možné - může jít jen o opar (který je jen trochu nepříjemný) nebo i o něco závažnějšího. Bohužel takhle po internetu není možné říct, co přesně to je, a proto ti hodně doporučuji návštěvu gynekologa. Od 15 let bys ke gynekologovi stejně měla začít chodit na preventivní prohlídky (kvůli prevenci rakoviny prsu, děložního čípku a dalších chorob). Chápu, že se ti tam nechce, ale i pokud jsi tam zatím nebyla, uvidíš, že nejde vůbec o nic strašného. Spousta gynekologů jsou moc milí lidé a úplně chápou, že se před nimi většina lidí stydí a cítí nepříjemně. Kdyby ses bála mužského doktora, je spousta šikovných doktorek. Zkus se podívat třeba na internetu, jestli nějaký není blízko tvého bydliště, jsou tam často i hodnocení, a podle toho můžeš odhadnout, jak se k tobě bude chovat. Prohlídku bych ti vážně hodně doporučila, ať se vyloučí nějaké komplikovanější nemoci. 
Držím palce! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo

Ahoj dneska na florbalovem utkání jsem si narazil žebra dost to bolí když zakašlu nebo se zasměju nebo nadechnu co mam delat?!

Ahoj Peťane,
určitě je nejlepší nechat se překontrolovat na rentgenu, aby se vyloučily zlomeniny. Jinak je dobré obvázat si hrudník elastickým obvazem, aby žebra neměla moc pohybu, a spát spíš v polosedě. Pokud tě to bude hodně bolet, dej si prášky proti bolesti. Ideální by bylo, kdybys nějakou dobu mohl zůstat v klidu, bez velkého pohybu v žebrech. Hodně štěstí, Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - holky

ahoj alíku,modrá linko a všichni co tomuhle webu pomáháte.Asi už 3 měsíce mám na prsou ,vypadá to jak řízlé čáry. A na tom jednu prsu mám zaschlou tekutinu nevíš co by to mohlo být .Strašně se bojím předem moc děkuju

danulika10,12 let, 23. dubna 2014

Ahoj Danuliko,
pořádně nevím, co si pod "řízlé čáry" představit. Jestli jsou to takové žlábky z kůže bez zarudnutí, které se objevují jenom někdy a jindy jsou prsa hladká, tak to je zcela normální - vzniká to tím, že se prs jakoby stáhne, když je třeba v nižších teplotách, a tím se potom kůže okolo bradavek trochu zkrabatí (bradavky taky více vystoupnou) a tím vznikají ty žlábky. Jestli jsou to zarudlé nebo červené čáry, tak může jít o zánět a určitě by bylo dobré nechat si prsa zkontrolovat, nejdřív třeba jen mamkou, a jestli jí to bude připadat divné, bylo by dobré zajít za praktickým lékařem nebo za gynekologem. Zaschlá tekutina zní podezřele, obzvlášť pokud je nažloutlá - to by zase ukazovalo na zánět. Jinak ale může jít i jen o sloupané buňky poblíž bradavek, které mohou jako zaschlá tekutina vypadat a nejsou vůbec škodlivé. Nech se ale určitě zkontrolovat, záněty v prsou můžou být později dost nepříjemné. Držím palce! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo

Ahoj, Alíku.
Mám menší problém. Asi 3 dny zpátky jsem ležela na levém uchu a bolelo mě to, nechápala jsem proč. Jemně jsem si tam šáhla prstem (jsem prase :D ) a zjistila, že tam mám takový strupek a zdá se mi, že ho mám vevnitř trošku oteklé. Samo o sobě mě nebolí. Jelikož nejsem až takové čuně, tak si uši čistím tyčinkami do uší a vždycky si ten strupek sloupnu. Nebolí to. Prostě jen bolí, když na něm ležím, nebo ho trošku víc zmáčknu. Všechno se to děje v dolní části, směrem k bubínku. Ale jsem si na 100% jistá, že jsem se nijak neporanila. Teď jsem byla pořád doma a všimla bych si, kdybych si poškrábala ucho, ještě k tomu zevnitř.
Neměl bys tušení, o co jde a případně co s tím? Docela mě to otravuje. :D
Přijde mi to malicherné, abych šla k doktorovi, navíc ho kvůli škole a dojíždění nestihnu.
Předem děkuji, zdraví Chiriri - otázka upravena poradcem

Chiriri, 21. dubna 2014

Ahoj Chiriri,
ucho sis mohla klidně poškrábat právě vatovými tyčinkami, občas je na nich vata špatně nasazená, a ten koukající plast může ucho trošku poškrábat. Taky je možné, že to není stroupek, ale prostě hodně zatvrdlý ušní maz, který se zrovna v tom místě dělá třeba protože je tam víc chlupů, nebo tam máš přirozeně nějakou kapsičku z kůže. Problém je, pokud v uchu cítíš tlak, pokud tě bolí nebo svědí - to by totiž byl pravděpodobně zánět a měla by ses nechat vyšetřit na ORL (ušní, nosní, krční) nebo u praktického lékaře, aby se náhodou nerozšířil hlouběji. Kdyby se ti objevila bolest nebo svědění, nech se co nejdříve vyšetřit, jinak zkus počkat, jestli to samo nepřejde. Měj se hezky, Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

Ahoj,
včera večer jsem přišel na to, že mi varlata ztvrdla a někde jsem četl, že by se s tím a jakoukoliv změnou mělo jít na urologii. Jinak jsem nezaznamenal žádnou jinou změnu a zdá se mi že barva, velikost atd. jsou stejné. Rodičům se to říct stydím dokud nemám potvrzené, že to může být nemoc a také se bojím, jestli by se nějak podle toho nedalo přijít na to že masturbuji. Možná že jsem akorát paranoidní, protože od té doby co jsem četl o onemocnění varlat každou chvíli něco najdu. Za necelý měsíc mi bude 13. Vím, že takhle na dálku je těžké pomoct a proto si vážím případné odpovědi. - otázka upravena poradcem

anonym1234567891, 2. dubna 2014

Ahoj,
pokud varlata ztvrdla v chladu, jedná se o normální proces, kterým se chrání před zimou - může k němu dojít třeba když si varlata postříkáš studenou vodou. Celý šourek by se měl svraštět, varlata se posunou kousek nahoru, blíže k břichu, a jsou najednou tvrdší. Schválně si to vyzkoušej, a jestli to vypadá stejně jako ztvrdnutí, které popisuješ, nemáš se čeho bát. Pokud je to zatvrdnutí jen na jednom místě, v dolní a přední části šourku, je tam i těsně potom, co se vysprchuješ teplou vodou, pokud bolí, pokud se tam kůže hůře posunuje nebo pokud tam cítíš takovou bulku, může se jednat o problém a bylo by dobré svěřit se rodičům a buď s nimi nebo samostatně zajít na urologii. Pokud chceš zjistit detaily o vyšetření varlat, zadej do vyhledávače "samovyšetření varlat." Doufám, že budeš v pořádku, a držím palce! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

ahoj, má dotaz ohledně šourku s varlaty a jejich teplotě.Je pravda , že stejná teplota šourku s varlaty na povrchu je i vevnitř šourku?nebo je jiná ?
odpovězte prosíííííímmmmmmmm...... - otázka upravena poradcem

neznámý, 1. dubna 2014

Ahoj Neznámý,teplota uvolněného šourku uvnitř a venku je zhruba stejná, protože je tam hodně tenká kůže. Mění se to jen v chladu, kdy se šourek zmenší a svraští, aby uvnitř zachoval stejnou teplotu - to pak je kůže šourku o něco studenější než jeho vnitřek. Vnitřní teplota je stabilně asi 35°C (o 2 stupně nižší než jinde v těle, aby se mohly vyvíjet spermie). Měj se :) Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Nemoce

Ahoj,
nedávno jsem se dozvěděla o ppravém názvu nemoci, krerou máme v rodině. Jmenuje se Marfanův syndrom. Vygooglila jsem si to a přečetla si příznaky. Na obou nohou mám „pavoučí prsty“, ale na rukách moc ne (tak normální). Ale zase dokážu s palci u ruky hodně ohýbat (nikdo ze třídy ani mamka to nedokáže). Vždy když běžíme delší trasu, mám problém s dýcháním a píchá mě jakoby vpravo nad srdcem. Teta(má MS) jde teď na operaci aorty(nahrazení její části) a já nevím zda si udržet klidnou hlavu a říct si, že jsem jen hypochondr, nebo mám jít na nějaké větší vyšetření. Jsem docela baculatá, ale kdybych zhubla, tak bych asi měla vyditelně dlouhé nohy (měřím 166, 13 let, 56kg). S mamkou jsem se o tom bavila, ale ta řekla, že to není pravděpodobný. Ale já si to vážně myslím. Sama na vyšetření jít nemůžu. Vždycky jsem byla tak trochu divná. Jako teta - cítíme stejně, máme stejné reflexy... Je možnost abych to nějak zjistila (jestli ano nebo ne) bez roho abych s někým šla na vyšetření? - otázka upravena poradcem

Azeretka, 1. dubna 2014

Ahoj Azeretko,
podle dědičnosti Marfanova syndromu by tím musela trpět buď tvoje máma nebo tvůj táta, aby se to na tebe mohlo přenést. Pokud Marfanovým syndromem netrpí, je to hodně nepravděpodobné - musela by se u tebe nemoc rozvinout úplně nově, a to je šance asi 1:10 000. Je to tedy opravdu hodně nepravděpodobné. Tvoje příznaky taky vypadají v podstatě normálně. Marfanův syndrom je opravdu dost těžké onemocnění, a tvoje klouby by byly opravdu hodně pohyblivé, měla bys i při výrazném cvičení pořád ochablé svalstvo, problémy s páteří, často deformovaný hrudník, často se s tím pojí i poruchy očí. Můžeš si zkusit dva znaky, které ti přibližně řeknou, jestli tím trpíš: 1) palec - sevři si ruku v pěst, tak aby palec byl uvnitř pěsti. Pokud palec vyčnívá z pěsti na straně malíčku, je to jedna ze známek Marfanova syndromu. Zkus si ve vyhledávači najít "Marfan syndrome thumb sign," pokud chceš vidět nějaké obrázky. 2) zápěstí - sevři si zápěstí jedné ruky z palcem a malíčkem druhé ruky. Pokud se nejen dotknou, ale dokonce se překrývají, je to další známka Marfanova syndromu. Pro obrázky zkus najít "Marfan syndrome wrist sign." Pokud ti tyhle dva testy nevyšly jako Marfanův syndrom, pravděpodobně jím netrpíš. Pokud ano, opravdu bys na vyšetření měla jít, protože by jinak hrozily docela těžké komplikace. Podle popisovaných příznaků mi ale nepřijde, že bys Marfanovým syndromem trpěla :) Měj se hezky, Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

Ahoj.. Chtěl bych se zeptat.. Je mi 12 let a když masturbuju tak ze mě sperma "jen vyteče" místo aby vystříklo. A taky když masturbuji nejde mi předkožka přetáhnout dál než na hranu žaludu. Mám tušení že jde o zůženou předkožku. Problém je že mám hrozný strach z doktorů a zákroků. Nešlo by to vyřešit jakkoliv jinak než obřízkou? Díky :) - otázka upravena poradcem

Petr Kučera, 19. března 2014

Ahoj Petře, v tvých dvanácti letech je úplně normální, že po masturbaci sperma jen vyteče. Uvidíš, že časem se to samo změní. Jsi ve věku, kdy tvůj penis získává dospělou podobu. Protože roste, často se u chlapců objeví období, kdy předkožka nejde úplně stoprocentně přetáhnout. Ve většině případů se stav upraví sám od sebe. Pouze v ojedinělých případech je potřeba chirurgického zákroku. Obřízky se bát nemusíš. Důležité je v tomto období pečlivě dbát o hygienu, aby se ti tam nevytvořil zánět. Při potížích nebo pokud by se stav nelepšil, překonej svůj ostych a poraď se svým panem doktorem/ paní doktorkou. Budou si tě moci prohlídnout a nejlépe zhodnotit, jestli je to už stav který vyžaduje řešení a vysvětlí ti, jaké jsou možnosti léčby. Měj se moc hezky:) Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Janča

Moje tělo

Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat na takovou jednu věc. Ve čtvrtek 13. jsem byla na patnáctiletce. Tam mě doktorka prohlédla a poslala mě na sono s tím, že mám něco se štítnou žlázou. No a tam, když mě vyšetřili, zjistili, že mám nějaký cysty v krku. Tákže mě poslali do Plzně na vyšetření (Endokrinologie myslím). Noo a moje otázka zní asi takhle: Co mi tam budou dělat :// a co to vůbec jsou ty cysty? (hledala jsem to různě po netu, ale moc jsem toho teda nenašla) Já se teda docela bojím, protože jsem četla, že se na to může i umřít :/. Kdyžtak díky moc za odpověď a pardon ze pravopisný chyby a mojí nespisovnou češtinu :).

NikyNikyNiky14 (15. let), 18. března 2014

Ahoj Niky,
cysty jsou vlastně takové pytlíčky z buněk, které jsou oddělené od okolní tkáně. Většinou jsou naplněné tekutinou a jsou na omak tvrdší (to ale jen ty větší, většinu cyst najdeš spíš pod mikroskopem). Můžou vznikat různými způsoby a většinou jsou absolutně neškodné, jediné nebezpečí spočívá v tom, že zabírají místo. Můžou tedy buď něco utlačovat, nebo můžou být známkou různých nemocí. V absolutní většině případů tě nijak neovlivní, ale nikdy by se neměly podceňovat. Umřít na cysty nemůžeš, maximálně můžou být známkou něčeho horšího (v absolutně nejhorším a ne moc pravděpodobném případě rakoviny).Na endokrinologii ti můžou dělat různé druhy vyšetření. Skoro určitě si tě budou potřebovat prohmatat, zatímco polkneš, asi ti taky změří množství hormonů v krvi. Je taky možné, že ti udělají ultrazvuk, nebo že ti udělají speciální test pomocí kontrastovací látky, kterou ti vpraví do krve. Také je možné, že budou potřebovat vzít vzorek přímo buněk z cyst - ty se odeberou tenoučkou jehlou. Jsou to všechno poměrně jednoduché, bezbolestné metody, takže se není čeho bát. Prostě se moc neboj, je dobře, že ti cysty vyšetřují, ale velmi pravděpodobně s tebou vůbec nic dalšího nebude. Měj se hezky a hodně štěstí! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

Ahoj, je mi 14 let a můj peni* měří bez erekce pouze 4 cm nevím si rady strašně mě to stresuje protože se ještě do toho snažím zhubnout vážím 86 kg a měřím 164 cm a mám obavy jestli to na délku mého peni*u nemá nějaké negativní účinky třeba jsem byl na záchodech ve škole a nenápadně se kouknu na cizí peni* a koukám každý ho má aspoň o několik cm větší třeba i 12 letý kluk bral bych cokoliv abych si ho mohl aspoň o pár cm zvětšit a kde bych mohl najít správný jídelníček atd... všude čtu že na velikosti správného peni*u nezáleží ale prostě jsem z toho deno denně vystresovaný a nehodlám to ani nikomu říct taky jsem četl že mast*rbací se pouze zvýší výdrž prostě nevím co dál

Ahoj Jacku,
za prvé, na velikosti penisu opravdu nezáleží, obzvlášť ne na velikosti penisu, který není v erekci. Kratší penisy jsou naopak většinou mnohem pružnější, a tím pádem jsou v erektovaném stavu delší a (hlavně) širší, než "větší" penisy. Kromě toho, třeba při pohlavním styku není délka penisu absolutně vůbec rozhodující. Vagina má stejně většinu nervových zakončení v prvních několika centimetrech a mnohem spíše než délka rozhoduje šířka, a tu, jak už jsem psala, mají kratší penisy většinou větší. Absolutně tedy není, z čeho by ses měl stresovat.Za druhé, ve 14 letech tvůj penis, stejně jako zbytek tvého těla, ještě není úplně vyvinutý, a hodně věcí se může změnit.A za třetí - váha neovlivní faktickou velikost tvého penisu, ale spíš to, jak vypadá. Pokud zhubneš, bude tvůj penis určitě vypadat větší. Stejně tak když sleduješ ostatní kluky na záchodě, je často velikost penisu dána iluzí: velikostí těla (hodně hubení kluci mají zdánlivě větší penisy), rozložením ochlupení nebo i třeba oblečením. Klidně je taky možné, že ti kluci na záchodě měli částečnou erekci, a tak se jejich penis prostě jen větší zdál. Snížení váhy ti ale pomůže ve spoustě věcí (jak už určitě víš), třeba i v kvalitě erekce (čímž můžeš taky dosáhnout zvětšení erektovaného penisu). Pro snížení váhy jsou celkem šikovné rady a pomůcky pro sestavení jídelníčku tady: http://www.stob.cz/vyziva-jak-si-sestavit-jidelnicek/blog. Určitě ale počítej s tím, že nejlepší je pro hubnutí pohyb, a spolupracuj na hubnutí s rodiči - vsadím se, že tě rádi podpoří.Vím, že se to zdá jako obrovský problém, ale většina z toho je jenom v tvé hlavě. V tvém věku se se svým penisem stresuje úplně každý kluk, a přitom potom v dospělosti vůbec žádné problémy nemají a mají absolutně zdravý sexuální život. Pokud by ti to dělalo velké problémy, zkus si o tom třeba popovídat s tátou. Jako spousta věcí, i velikost penisu je do určité míry dědičná, a tak ti táta třeba řekne, jak se v tvém věku cítil on a jak se s tím vyrovnal. A pokud se před rodiči hodně stydíš, zkus navštívit psychologa, který ti taky dokáže pomoct.Rozhodně se nesnaž uchýlit k nějakým zázračným lékům, mastičkám a dietám, které by ti měly penis zvětšit - absolutně nefungují, můžou ti ošklivě rozhodit organismus a paradoxně i erekci, a tím vlastně zmenšit erektovaný stav penisu.Neztrácej naději, změnit se ještě může hodně (a i kdyby se nezměnilo, nic s tebou není v nepořádku)! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

Ahoj alíku mám takový problém.Když si sáhnu na levé varle je to ok ale když na pravé tak to taky jde.Ale stačí malý náraz a už to nepříjemně bolí.Myslíš že bych to měl říct mamce at jdeme k doktorovi?

Ahoj,
na bolesti varlat je určitě dobré dávat si pozor, takže je moc dobře, že píšeš. Obvykle varlata bolí i při poměrně malých nárazech, takže to hned není známkou, že by bylo něco špatně. V tvém případě to ale zní, jako že tě to překvapuje, možná že to předtím bolelo méně, a tím pádem bych určitě za doktorem zašla. Svěř se mamce a popros jí, aby s tebou šla k urologovi. Bolesti varlat mohou být z různých příčin a určitě je lepší je případně řešit co nejdřív. 
Budu ti držet palce! Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie

Moje tělo - kluci

ahoj alíku,bájo,modrá linko atd.
mám dotaz:Existuje nějaký časový interval na ejakulaci po masturbaci( jako že když masturbuji 2 krát po sobě asi po 20 minutách a ejakulace bude jen při první masturbaci) a nebo je ta ejakulace po každé masturbaci?a odpověď předem děkuji:D - otázka upravena poradcem

neznámý, 13. března 2014

Ahoj,
k ejakulaci dochází vždycky když dosáhneš orgasmu (jsou i výjimky, ale jsou hodně málo běžné). Může být různě intenzivní, takže si jí v podstatě ani moc nemusíš všimnout (orgasmu si ale určitě všimneš :) ). Na ejakulaci, nebo spíš orgasmus, v podstatě časový limit existuje: nějakou dobu po ejakulaci (je to individuální, ale většinou okolo těch 20 minut, které uvádíš) penis většinou vůbec není schopen erekce, a ještě nějakou chvíli potom ani orgasmu, a tedy ani ejakulace. U většiny mužů se tedy na další ejakulaci musí minimálně těch 20 minut počkat. Existují muži, u kterých další erekce přichází klidně i hned po orgasmu, ale i ti musí chvilku počkat, než budou schopni další ejakulace. Určitě napiš, kdybys chtěl ještě něco vědět :) Alíkovi kamarádi z 2. lékařské fakulty - Julie